Hyvät: Netflixin uusi elokuva Neitsyt Mariasta ei ole täysin raamatunmukainen, mutta tavoittaa evankeliumien ytimen Yleinen: Muistokirjoitus: Antero Laukkanen tiesi, että rukouksen tililtä kate ei lopu

Tuleva ministeri Mika Poutala haluaa saada suomalaiset liikkeelle

 

Kansanedustaja Mika Poutala (kd.) aloittaa keväällä 2025 työn liikunta-, urheilu- ja nuorisoministerinä. Hän haluaa satsata suomalaisten liikkumiseen ja nuorison hyvinvointiin.

– Odotan tehtävää odottavalla innostuksella, vaikka tiedän, että eteen tulee myös tosi vaikeita päätöksiä. Tärkein tehtäväni tulee olemaan hallitusohjelman edistäminen, Mika Poutala sanoo.

Hallitusohjelman Suomi liikkeelle -ohjelman kautta rohkaistaan eri ikäisiä suomalaisia liikkumaan. Tuleva ministeri aikoo järjestää avoimia tilaisuuksia, joissa hän voi kohdata erilaisia ihmisryhmiä ja kartoittaa, millaisia haasteita ihmisillä on liikkumisen suhteen.

Fida neliöb. 4.-10.11. + 25.11.-1.12. (ilm.1-2/2)

– Aion kutsua eläkeläisiä päiväkävelylle ja keskustelemaan liikunnan merkityksestä ja siihen liittyvistä vaikeuksista. Perheille haluan järjestää pulkkariehan, jossa lasketaan mäkeä ja keskustellaan perheiden haasteista liikkumiseen liittyen.

Suomalaisten innostamiseen liikkumaan panostetaan jo nyt eri tavoin.

– Liikkuvat-kokonaisuus on tarkoitettu kaikille varhaiskasvatuksesta ikiliikkujiin asti. Tämä on pitkälti kuntien vastuunalaista toimintaa. Esimerkiksi Espoossa vanhukset pääsevät ilmaiseksi uimahalliin, Poutala kertoo.

Urheilu yhdistää

Suomalaiset ovat ahkeraa penkkiurheilukansaa. Entinen huippu-urheilija näkee siinä paljon hyvää.

– Kun seuraamme stadionilla tai television kautta suomalaisten menestystä, niin kyllähän se tuo ihmiset yhteen. Tai jos mietitään Suomen jääkiekkojoukkue Leijonia, jotka voittavat mestaruuden, niin iso porukka lähtee torille juhlimaan, Mika Poutala sanoo.

Urheilutapahtumat yhdistävät ihmisiä. Poutala pitää sitä tärkeänä maailmassa, jossa on sotia, konflikteja, nälänhätää ja erilaisia vaikeuksia. Onhan olympia-aate ollut alkujaan rauhan aate.

Yhteisöllisyyden lisäksi urheilun seuraaminen voi myös inspiroida ja motivoida katsojia liikkumaan.

– Muistan pari talvea taaksepäin, kun Iivo Niskanen toi muutaman mitalin kotiin Pekingin olympialaisista. Sen jälkeen laduilla oli vähän vilisevämpää tunnelmaa, Poutala naurahtaa.

Kutsunnoilla nopeammin apua?

Vaikka urheilun seuraaminen on arvokasta, vielä tärkeämpää olisi saada suomalaiset liikkumaan. Mika Poutala on huolissaan jokavuotisista 5.- ja 8.-luokkalaisille tehdyistä Move-mittauksista, joiden mukaan osalla nuorista liikkumattomuus on jo huolestuttavalla tasolla. Lisäksi monet nuoret kärsivät mielenterveysongelmista, ja nuorten miesten syrjäytyneisyys on lisääntynyt.  Poutala haluaa ministerinä edistää monipuolisesti nuorten hyvinvointia.

– On tärkeää löytää heille mahdollisimman nopeasti apua ongelmiin.

Nykyisessä hallitusohjelmassa on kaavailtu kutsuntojen laajentamista koko ikäluokalle. Poutalan mukaan tämä ei tarkoittaisi pakollista asepalvelusta naisille. Kutsunta sen sijaan mahdollistaisi terveys- ja kenties myös mielenterveystarkastuksen tekemisen kaikille 18-vuotiaille.

– Silloin saisimme vielä kerran kaikki nuoret tarkastettua, voisimme löytää yksinäiset ja erakoituneet ja saisimme heidät ajoissa palvelujen pariin. Mitä pitempään ihmiset saavat olla piilossa ongelmiensa kanssa, niin sitä isompi kustannus siitä tulee valtiolle, Mika Poutala sanoo.

– Se on iso ongelma, jos emme ymmärrä, että ihmiset erakoituvat ja kokevat yksinäisyyttä. Tähän pitää panostaa.

Mika Poutala vieraana IRR-TV:n Ajassa-ohjelmassa. Ohjelma esitetään antennitalouksien Alfa-kanavalla 16 keskiviikkona 18.12. klo 20.00 ja uusintana sunnuntaina 22.12. klo 20.00.

Ohjelma on katsottavissa veloituksetta myös Permanto-suoratoistopalvelusta.

Elina Uusikylä