Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Tulkaa kaikki -ryhmä älähti Tikkurilan seurakunnan lähetysmäärärahoista

 

Vantaan Tikkurilan seurakunnan seurakuntaneuvosto päätti Tulkaa kaikki -ryhmän vastustuksesta huolimatta jakaa lähetysmäärärahat myös Kansanlähetykselle, Kylväjälle ja Medialähetys Sanansaattajille. Asian jälkipelejä puitiin seurakuntalehden sivuilla leimaten järjestöjen työ syrjiväksi ja mahdollisesti hengenvaaralliseksi.

 

Vantaan Tikkurilan seurakuntaneuvosto päätti kirkkoherra Janne Silvastin tekemän kaksikohtaisen esityksen mukaan ohjata vuoden 2012 lähetysjärjestöjen avustusmäärärahan 89 448 euroa lähetysjärjestöille vapaaehtoisen lähetyskannatuksen mukaisessa suhteessa. Tuki jakautui esityksen pohjalta seuraavasti: Suomen Pipliaseuralle 7 %, Suomen Ev.lut. Kansanlähetykselle 15 %, Medialähetys Sanansaattajille 18 %, Suomen Lähetysseuralle 27 % ja Ev.lut. Lähetysyhdistys Kylväjälle 33 %.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Läpimenneen esityksen toisessa kohdassa edellytettiin ”kaikilta Tikkurilan seurakunnan tukemilta lähetysjärjestöiltä ja työntekijöiltä sitoutumista toista kunnioittavaan tasa-arvoiseen yhteistyöhön ja opetukseen kaikkien ihmisten kanssa sukupuoleen, virka-asemaan, seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta sekä edistämään ihmisten yhdenvertaisuutta maailmassa evankeliumin voimalla.”

Tulkaa kaikki -ryhmä vastusti

Tulkaa kaikki -ryhmä vastusti esitystä. Kyseiset järjestöt määriteltiin ryhmän antamassa vastaesityksessä järjestöiksi, ”jotka eivät sitoudu kirkon yhteisiin linjauksiin koskien kirkkomme virkaa ja vähemmistöjä.” Vastaesityksen mukaan Kansanlähetykseltä, Kylväjältä ja Sanansaattajilta leikattaisiin 50% tämän vuoden esitetyistä tuista ja ensi vuonna tukea ei myönnettäisi näille järjestöille lainkaan.

Varsinainen esitys hyväksyttiin äänestyksessä äänin 11-5.

Päätöksen jälkeen Sari Roman-Lagerspetz, Annika Lappalainen, Marjo Tammisto, Miikka Huuskonen ja Laura Häggblom jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen.

Syrjivän lähetystyön leima

Asiasta käytiin keskustelua Vantaan seurakuntayhtymän Vantaan Lauri -lehdessä. Tulkaa kaikki -ryhmän jäsenet Sari Roman-Lagerspetz, Annika Lappalainen ja Minna Kuusela nimesivät kirjoituksessaan ”Haluavatko tikkurilalaiset rahoittaa syrjintää?” näiden järjestöjen työn ”syrjiväksi lähetystyöksi”, joka ”on pahimmillaan hengenvaarallista”.

”Se voi hyvinkin vahvistaa tuomitsevia asenteita jo ennestään syrjittyjä ryhmiä kohtaan”, he kirjoittivat.

Kirkkoherra Janne Silvast kirjoittaa sen sijaan työn positiivisista vaikutuksista: ”Lähettimme tekevät yhteistyötä paikallisten kirkkojen ja kansainvälisten avustus- ja ihmisoikeusjärjestöjen kanssa. He tukevat työllään evankeliumin julistamista, kielen opiskelua ja opettamista, kehitysvammaisia, orpoja, lastenkodeissa asuvia, nuorten työllistymistä ja syrjäytymisen ehkäisyä sekä naisten aseman parantamista koulutuksen ja terveydenhoidon avulla.”

Osapuolet ovat erimielisiä järjestöjen sitoutumisesta kirkon strategiaan.

”Avustuksia haki seitsemän järjestöä, joista viisi suhtautuu kielteisesti naispappeuteen ja/tai seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin. Järjestöt ovat eri linjoilla kuin yhdenvertaisuutta korostava kirkkomme ja sen lähetystyön strategian kanssa”, Tulkaa kaikki -ryhmäläiset kirjoittivat.

Silvast on sen sijaan vakuuttunut järjestöjen sitoutumisesta.

”Tikkurilan seurakunnan lähettien taustajärjestöt ovat kirkon virallisia lähetysjärjestöjä. Ne ovat sitoutuneet kirkon lähetystyön strategiaan, joka edellyttää kirkon viran tunnustamista, kansainvälistä kehitysyhteistyökykyä sekä paikallisten kirkkojen kunnioittamista”, Silvast kirjoittaa.