Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Tulva herätti lopunaikatunnelman Salomonsaarilla

 

Salomonsaaret sijaitsevat Tyynellä valtamerellä Australian koillispuolella. Kuva: Wikimedia Commons

Tulva on ennenkokematon jopa saarten iäkkäimmille asukkaille, Salomonsaarilla työskentelevät suomalaislähetit kertovat.

Hirmumyrsky ja sen nostattama poikkeuksellinen tulva tekivät suurta tuhoa Tyynellä valtamerellä sijaitsevilla Salomonsaarilla huhtikuussa. Torstaina 3. huhtikuuta trooppinen myrsky iski voimalla saarivaltion pääsaarelle Guadalcanalille. Rankkasateiden nostattamat tulvavedet veivät taloja mennessään ja rikkoivat muun muassa pääkaupungin, Honiaran, tärkeimmän sillan. Lähes 60 000 ihmistä jäi kodittomaksi, ja kymmeniä kuoli.

Tulvatuhojen korjausponnistusten keskellä monet saarivaltion seurakunnat ovat järjestäneet evankelioimiskampanjoita. Ulkoilmatilaisuuksia pidettiin tuoreeltaan muun maussa Honiaran torilla. Kokousmainosten otsikoissa kerrottiin ”alkaneesta lähtölaskennasta”.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

– Edes saaren vanhimmat ihmiset eivät olleet elämänsä aikana kokeet vastaavaa tulvaa. Kristityt kehottivat ihmisiä kääntymään Jumalan puoleen. Puheissa korostettiin, että elämme viimeisiä aikoja ja luonnonkatastrofin liittyvät näihin tapahtumiin, kertovat Salomonsaarilla kehitysyhteistyötehtävissä työskentelevät suomalaislähetit Raija ja Ari Heikkinen.

Salon helluntaiseurakuntaan kuuluvat Heikkiset työskentelevät saarilla yhteiskristillisen Mualimankaekkeus-yhdistyksen ja Suomen ulkoministeriön rahoittamassa ammattikoulutushankkeessa. Heikkiset olivat myrskyn iskiessä toisella saarella ja palasivat pääsiäisen jälkeen Suomeen.

– Eräs uskova ystävämme oli sisällä talossa, kun tulva ryöpsähti kohdalle. Hän onnistui pääsemään pois talosta, Heikkiset kertovat.