Aitouskriteerit ovat historian tutkijoiden kehittämiä kriteerejä, joilla jonkin Jeesuksen sanan tai teon historiallisuus voidaan vahvistaa.
Jeesuksen ei tiedetä kirjoittaneen mitään, mikä olisi säilynyt jälkipolville. Niinpä tietomme Jeesuksen sanoista ja elämästä perustuvat toisten kirjoituksiin. Ylivoimaisesti parhaat Jeesuksesta kertovat lähteet ovat Uuden testamentin evankeliumit, joiden perusteella Jeesuksen elämästä saadaan melko tarkka kuva.
Mutta mistä voidaan tietää, että evankeliumien kirjoittajat eivät sepittäneet kertomuksia Jeesuksesta? Kristitty voi luottaa, että koko Raamattu on Pyhän Hengen vaikuttamaa ilmoitusta ja sellaisena täysin luotettavaa. Niinpä uskomme, että Jeesus todella sanoi ne asiat, jotka evankeliumeihin on kirjoitettu.
Jos kuitenkin keskustelet uskonasioista sellaisen henkilön kanssa, joka ei usko Raamatun inspiraatioon tai ehkä edes Jumalaan, vetoaminen Raamatun auktoriteettiin ei vakuuta. Myöskään akateemisessa Jeesus-tutkimuksessa ei mene läpi, jos vain toteaa, että ”minä uskon, mitä Raamattu sanoo”.
Edellyttääkö tieto Jeesuksesta sitten uskoa Raamatun ilmoitukseen? Onko keskustelu uskoa vailla olevan ihmisen kanssa hedelmätöntä? Ei. Historian tutkimuksen menetelmin on mahdollista tietää Jeesuksesta, vaikkei edellyttäisi Raamatun erehtymättömyyttä.
Käytämme myös arjessa vastaavia kriteerejä
Historian tutkijat ovat kehitelleet niin sanottuja autenttisuuskriteerejä, joiden avulla pyritään selvittämään evankeliumeissa esiintyvien Jeesuksen sanojen tai tekojen aitoutta. Siinä ei ole sinänsä mitään kummallista, jos Raamattuun teksteihin suhtaudutaan kuten mihin tahansa historialliseen dokumenttiin. Evankeliumit ovat lähteitä, mutta niiden kertomusten aitoutta pyritään arvioimaan tapauskohtaisesti.
Itse asiassa käytämme vastaavanlaisia kriteerejä koko ajan tiedostaen tai tiedostamatta kuullessamme kertomuksia vaikkapa kalastusreissuista tai lukiessamme uutisia ja arvioidessamme niiden uskottavuutta. Aitouskriteerit eivät kuitenkaan ole matemaattisia kaavoja, jolla voidaan ehdottomasti todistaa jokin asia. Mutta ne voivat tuottaa todennäköisyyksiä ja likiarvoja.
*
Mitä ovat aitouskriteerit, ja miten niitä voidaan käyttää kristinuskon puolustamiseen? Lue koko artikkeli Uuden Tien verkkolehdestä.