Pirkkalalaiset Markus ja Anni-Leena Katajisto – viiden lapsen vanhemmat – huomasivat, että he ovat puhuneet keskenään aivan liian vähän raha-asioista.
Parempi avioliitto ry:n toukokuisessa Aviopolis-tapahtumassa kuultiin luennot parisuhteen vuorovaikutuksesta, tarpeista, rahasta sekä anteeksiannosta.
Rahasta puhumaan lupautuneet vapaaehtoiset, Markus ja Anni-Leena Katajisto, tunnustivat, että luennon valmistelu paljasti omakohtaisen vajeen
– Huomasimme, että nimenomaan meidän pitäisi keskustella tästä parisuhteen osa-alueesta nykyistä enemmän ja perusteellisemmin.
Katajistot totesivat luentonsa aluksi, että siihen, miten kukin käyttää rahaa, vaikuttavat kodin malli, lapsuuden kokemukset, kulttuuri, koulutus, yhteiskunnallinen asema sekä yksilölliset ominaisuudet.
Markus kuuli pienestä pitäen vanhemmiltaan kehotusta säästäväisyyteen. Hänen lapsuudenperheessään kalliimpia ostoksia saatettiin hankkia osamaksulla. Myös käytetyn hyödyntämistä arvostettiin; oli ilo löytää tarpeellinen tavara edullisesti kirpputorilta.
”Opettavinta oli se, että minun piti mennä töihin saadakseni omat kännykkälaskuni maksettua.”
Anni-Leenan perheessä ei rahasta juuri puhuttu.
– Toki vanhemmat sanoivat, että pitää olla säästäväinen, eikä raha kasva puussa. En kuitenkaan muista juuri saaneeni käytännön neuvoja tai sitten minulla ei niin sanotusti ollut kuulolaite päällä.
– Opettavinta oli se, että minun piti mennä töihin saadakseni omat kännykkälaskuni maksettua.
Markus kokee olevansa bisneshenkisempi kuin vaimonsa ja valmiimpi riskinottoon.
– Yksi viimeaikaisista, suurista kodin hankinnoista ovat olleet aurinkopaneelit. Olen laskenut, että ne maksavat itsensa takaisin kahdeksassa vuodessa.
Puhetta tavoitteista ja haaveista
Katajistojen mielestä on selvää, että rahan vähyys tai sen puuttuminen vaikuttavat valintoihin ja ihmissuhteisiin.
– Mutta kukaan ei eroa rahan takia. Eripuraa aiheuttaa pikemminkin se, millaisia tunteita toisen rahankäyttö nostaa tai miten ylipäätään rahaan suhtaudumme.
Kielteisistä reaktioista yleisin on viha ja toisen syyttäminen.
Markuksen ja Anni-Leenan mielestä raha-asioista kannattaisi puhua perusteellisesti jo suhteen alussa. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä.
– Keskustelulle kannattaa varata rauhallinen, molemmille sopiva aika. Ajatuksia olisi hyvä vaihtaa sekä päivittäisestä rahan käytöstä että isomman linjan taloussuunnitelmista – myös siitä, mitkä ovat rahankäytössä omat ja yhteiset tavoitteet sekä haaveet.
Raamatun teksteissä raha on mainittu tuhansissa jakeissa.
– Isojen hankintojen suunnittelu on järkevää. Siitä puhutaan esimerkiksi Luukkaan evankeliumissa 14:28: Jos joku teistä aikoo rakentaa tornin, niin kai hän ensin istuutuu arvioimaan kustannuksia nähdäkseen, onko hänellä varoja rakentaa se valmiiksi.
– Rahan himo on kaiken pahan juuri (1. Tim. 6:10). Siksi on hyvä pyytää ja rukoilla Taivaan Isältä viisautta taloudenpitoon, Katajistot muistuttavat.
Heitä itseään toukokuinen luentotehtävä patisti miettimään, miten rahasta ja sen käytöstä pitäisi puhua omille lapsille.
– Emme ole pitäneet menoistamme kirjaa sitten ensimmäisen avioliittovuoden. Nyt tuntuisi hyvältä tehdä se ja myös hieman budjetointia, Anni-Leena toteaa.