Maksu on kolme euroa henkilöltä. Se peritään turistiryhmiä kiertokäynneille tuovilta matkanjärjestäjiltä. Yksittäisille tulijoille ovet aukeavat ilmaiseksi.
Turistiryhmän jäsenet saavat vierailumaksua vastaan kirkosta kertovan esitteen, pääsevät tutustumaan kirkkosaliin ja voivat käyttää kirkon wc-tiloja.
Helsinkiläinen Temppeliaukion kirkko on yksi Suomen suosituimmista turistinähtävyyksistä. Kirkkoon tutustui viime vuonna arviolta 615 000 matkailijaa. Heistä noin 70 prosenttia tuli ryhmän mukana ja loput 30 prosenttia yksittäisinä kävijöinä.
– Vilkkaimpina päivinä kirkossamme saattaa käydä melkein 10 000 vierasta risteilykaudella ja muina kesän sesonkiaikoina. On upeaa, että kirkkomme kiinnostaa kansainvälisestikin, mutta samalla näin suuret kävijämäärät tuovat merkittäviä kuluja kiinteistön ylläpitoon ja palvelujen tuottamiseen. Tähän asti ne on katettu pääsääntöisesti verovaroin, sanoo Töölön kirkkoherra Auvo Naukkarinen.
Vierailumaksun käyttöön otosta päätti Töölön seurakuntaneuvosto.
Vastaavaa käytäntöä ei ainakaan esimerkiksi Tampereen Tuomiokirkkoon harkita.
– Vaikka Tuomiokirkon kunnossapito ja kirkon ovien pitäminen avoinna ihmisille maksavat seurakunnalle, en kannata pääsymaksua, toteaa tuomiorovasti Olli Hallikainen tamperelaisen Silta-seurakuntalehden haastattelussa.
– Olen kiitollinen kaikille seurakunnan jäsenille, jotka mahdollistavat kirkon ylläpidon kirkollisveroa maksamalla.