Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Turkin kristitty vähemmistö kuuluu radiossa ja näkyy televisiossa

 

Moni turkkilaisnainen naitetaan hyvin nuorena. Kristillinen radioasema lähettää mm. naistenohjelmaa

– Haluamme palvella maan kristillisiä yhteisöjä ja auttaa ihmisiä lähestymään Messiasta, sanoo Istanbulissa toimivan kristillisen SAT-7 Türk -kanavan ohjelmajohtaja Cüneyt Arikan.

Kanavalla on turkinkielisiä satelliittilähetyksiä 4 tuntia vuorokaudessa, mutta netissä ohjelmia voi seurata ympäri vuorokauden. Tavoitteena on saada myös satelliittilähetykset ympärivuorokautisiksi.

SAT-7 Türk tarjoaa kristillistä näkökulmaa ja moraaliarvoja yhteiskunnassa, jonka 80 miljoonasta asukkaasta 99 prosenttia on muslimeja. Vaikka kristittyjä on vain noin 100 000, he paitsi näkyvät satelliittitelevisiossa, kuuluvat myös radiossa.

Istanbulissa toimiva kristillinen radioasema lähettää ohjelmaa läpi vuorokauden. Aseman kuuluvuusalueella asuu noin 15 miljoonaa ihmistä, ja internetissä ohjelmia voi kuunnella missä päin maailmaa tahansa.

Parempi aviol. neliöb. 16.-22.9. (ilm.1/2)

Kanavajohtaja kertoo, että radiokuulijoiden reaktiot vaihtelevat suuttumuksesta kiinnostukseen ja mielenmuutokseen:

– Sanaa tulee julistaa, minkä kautta Jumala toimii herättäen ja ylläpitäen uskoa. Jumala kantaa vastuun sanansa julistamisesta.

Vuosi sitten radioasema alkoi lähettää myös turkinkielistä Naiset toivon lähteellä -ohjelmaa. Juridisesta tasa-arvosta huolimatta turkkilaisnaiset kohtaavat paljon syrjintää. Kaupunkeihin muuttaneet naiset ovat usein huonosti koulutettuja, ja monet pakotetaan naimisiin hyvin nuorena. Naistenohjelma antaa ohjeita arkeen ja välittää toivoa.

Turkissa syntyi useita kristillisiä kirkkoja jo hyvin varain, ja monet niistä toimivat edelleen. Armenialaisia on noin 60 000, syyrialaisia 20 000 ja kreikkalaisia ortodokseja 3000. Protestanttien määräksi arvioidaan noin 4000, joista muslimitaustaisia on noin 2000.

Lue lisää Matti ja Tuula Korpiahon kirjoituksesta juuri ilmestyneestä Lähde-lehdestä.

 
Sansa artikkeliban.1.5.- MJa