Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Turkissa tuomittiin viisi miestä kristittyjen murhasta – yhdeksän vuoden jälkeen

 

Malatyassa tapahtuneen surmatyön oikeusprosessi on ollut hidas. Kuva: Wikimedia Commons

Vuonna 2007 kolme kristittyä murhattiin Turkin Malatyassa. Murhaajat tuomittiin vastikään, mutta tapaus menee vielä korkeampien oikeuksien käsittelyyn.

Kolme kristittyä Necati Aydin, Ugur Yuksel ja Tillman Geske murhattiin Turkin Malatyassa huhtikuussa vuonna 2007. Malatyan oikeuslaitos tuomitsi murhista viisi miestä elinikäiseen vankeuteen yhdeksän vuoden oikeusprosessin jälkeen. Syyllisiksi todettiin 28.9. Salih Gurler, Cuma Ozdemir, Abuzer Yildirim, Hamit Ceker ja Emre Gunaydin. Motiiveina murhiin olivat islamin puolustaminen ja pyrkimys estää kristinuskon levittäminen Turkissa.

Tuomiosta huolimatta murhaajat kävelivät vapaina ulos oikeussalista, sillä tapaus menee vielä korkeimpien oikeuksien käsittelyyn. Heidät kuitenkin pidätettiin seuraavana päivänä uudelleen, koska heidän pelättiin pakenevan maasta.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Yhteensä 115 oikeusistuntoa pidettiin ennen viimekuista päätöstä, vaikka poliisi pidätti murhaajat vuonna 2007 lähes saman tien surmatyön jälkeen. Viivytyksiä aiheuttivat tuomareiden ja syyttäjien vaihdokset sekä murhien todistajien kieltäytymiset saapua todistamaan. Heillä ei ollut päteviä syitä kieltäytymiseen, mutta heitä ei rangaistu siitä.

Viivytyksistä merkittävin oli sen tutkinta, oliko surmatöillä yhteyksiä rikollisiin järjestöihin ja Turkin armeijan yritykseen kukistaa hallitus. Lopulta tapauksen puinnissa syytetyksi joutui yhteensä 21 henkilöä, joista osa oli armeijan palveluksessa. Muun muassa eläkkeellä oleva kenraali Mehmet Ulger tuomittiin 13 vuoden ja majuri Haydar Yesil 14 vuoden vankeuteen virallisten dokumenttien väärennöksestä ja luottamuksellisten tietojen vuodosta.

Uskonnonvapautta puolustavan Christian Solidarity Worldwiden johtaja Mervyn Thomas paheksuu oikeusprosessin hitautta. Järjestön tiedotteen perusteella hän kuitenkin pitää vallitsevaa lopputulosta osoituksena siitä, että myös uskonnollisten vähemmistöjen kohdalla oikeus voi toteutua. “Me vaadimme Turkin viranomaisia takaamaan, että tästä eteenpäin vastaavat tapaukset käsitellään ilman ennakkoluuloja. Näin välitetään selvä viesti, että uskonnollisten vähemmistöjen häirintää ja hyökkäyksiä heitä kohtaan ei suvaita”, Thomas vakuuttaa.

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet

,