Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä avaa vuosibudjettinsa ja käynnistää rajun säästökuurin. Leikkausten taustalla on kirkollisvero- ja yhteisöverotuoton romahtaminen kaksi miljoonaa euroa arvioidusta. Yhteinen kirkkovaltuusto on kehottanut jokaista yhtymän seurakuntaa ja yksikköä etsimään jo kertaalleen hyväksytystä budjetista kymmenen prosentin lisäsäästöt.
Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymään kertyi päättyneenä vuonna kirkollisveroa 24,3 miljoonaa. Osuus yhteisöveron tuotosta jäi 4,8 miljoonaa euroon. Luvut merkitsevät parin miljoonan vajausta ennakoituihin tuloihin.
Vuotta aiempaan verrattuna kirkollisveron kertymä laski vajaat kaksi prosenttia ja yhteisöveron kertymä lähes viidenneksen. Vastaavat luvut esimerkiksi Tampereelta ovat kirkollisveron osalta prosentin plussalla ja yhteisöveron osalta 32,5 prosenttia miinuksella.
Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän tuloista 79 prosenttia katetaan kirkollisveroilla ja yhteisövero-osuudella.
Yhtymän seurakunnat ja yksiköt ovat saaneet valmisteltavakseen esityksen, kuinka ne aikovat toteuttaa vaadittavat kymmenen prosentin leikkaukset. Yhteinen kirkkoneuvosto käsittelee seurakuntien esitykset maaliskuussa, jonka jälkeen päätös lähtee seurakuntiin lausuntokierrokselle. Yhteinen kirkkovaltuusto käsittelee kokonaisuuden toukokuussa. Ratkaistavaksi saattaa tulla myös päätös käynnistyvistä yt-neuvotteluista irtisanomisineen ja lomautuksineen.
Virtuaalikirkko ja radio lakkaavat tavoittamasta
– Meillä säästövaatimus tarkoittaa sellaista summaa, että joudumme myös lopettamaan hyvin alkaneen virtuaalikirkkotoiminnan, toteaa Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän tiedotuspäällikkö Paula Heino.
Lakkautuslistalla on myös Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhteistyö Radio Dein kanssa. Yhtymä on kustantanut kristilliselle radiokanavalle sekä Turun ja sen ympäristökuntien alueella kuuluvaa paikallista ohjelmaa että valtakunnan verkossa lähetettäviä ohjelmia.
– Joudumme lopettamaan yhteistyön Radio Dein kanssa kesän jälkeen. Heinäkuun loppuun saakka toiminta jatkuu meidän puoleltamme normaalisti, Heino kertoo.
Radio Dein toimitusjohtaja Kirsi Rostamon mukaan seurakuntayhtymän säästöpäätös merkitsee radioaseman Turun aluelähetysten loppumista kesällä, vaikka kanavan kuuntelijaluvut ovat olleet nousussa. Muutoksen jälkeen Turun taajuuksilla kuullaan Radio Dein valtakunnallista ohjelmaa.
Turun kirkollisveroprosentti maan alhaisin
Tiedotuspäällikkö Paula Heinon mukaan arvioitua huonommassa verotuotossa heijastuu nyt paitsi yleinen talouden taantuma, myös vuoden 2010 homokeskustelun aiheuttama joukkopako kirkosta, jolloin Turun ja Kaarinan seurakunnista erosi tuplaten enemmän väkeä kuin muulloin. Seurakuntayhtymän verotuloissa eroaalto näkyy viiveellä vasta valtion verotilitysten jälkeen.
Vuonna 2012 Turun ja Kaarinan seurakunnista erosi puolestaan vähemmän jäseniä kuin kuuteen vuoteen: eronneita oli 1696 ja liittyneitä 603. Kirkkoon kuuluu Turussa ja Kaarinassa 149 793 henkilöä eli 70,8 prosenttia väestöstä.
Kirkollisveroprosenttia nostetaan vuodeksi 2013 yhteensä 29 seurakunnassa tai seurakuntayhtymässä. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä säilyttää edelleen alimman mahdollisen eli yhden prosentin kirkollisveron.
Alinta kirkollisveroprosenttia käytetään Turun lisäksi vain pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymissä sekä Porvoon hiippakuntaan kuuluvissa Olaus Petrin seurakunnassa ja Saksalaisessa seurakunnassa.
Kirkollisveroprosentin keskiarvo on 1,4.