Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Turun Mikaelinseurakunta julkisti teesit Lutherin hengessä

 

Mikaelinkirkko, Kuva: Turun kaupunki

Mikaelinseurakunta julkisti Kirkkoareenan keskustelutilaisuudessa teesinsä, jotka se oli laatinut reformaation juhlavuoden kunniaksi. Seurakunta haluaa pitäytyä opissa unohtamatta kuitenkaan ihmistä.

Vuosi 2017 on reformaation juhlavuosi, koska syksyllä tulee kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Martti Luther julkaisi kuuluisat teesinsä Wittenbergin kirkon ovessa. Sen kunniaksi seurakuntia ympäri Suomea on haastettu tekemään omat teesinsä. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän seitsemän seurakuntaa —Tuomiokirkkoseurakunta, Mikaelinseurakunta, Martinseurakunta, Kaarinan seurakunta, Paattisten seurakunta ja Åbo Svenska Församling — laativat jo syksyllä 2016 omat teesinsä. Seurakunnat myös lupasivat sitoutua niihin toiminnassaan. Koko idean alulle pani Maarian seurakunta, jonka haasteeseen muut  seurakunnat tarttuivat. Maarian seurakunta luonnollisesti teki myös omat teesinsä.

Kirkkoareenan ”Tarvitseeko kirkko uskonpuhdistusta” -keskustelutilaisuudessa viime sunnuntaina julkistettiin virallisesti Mikaelinseurakunnan teesit, jotka oli laatinut seurakuntapastori Matti Hernesaho.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

– Osana reformaation juhlavuotta Turun seurakuntia haastettiin laatimaan teesejä tämän päivän kirkolle. Meidän seurakunnassa teesien laatiminen annettiin nuorimmalle ja uusimmalle työntekijälle, eli minulle.

Hernesahon kanssa teeseistä keskustelivat Helsingin Pitäjänmäen seurakunnan kirkkoherra Arto Antturi sekä kirkon verkkoviestintäsuunnittelija ja Kirkko ja kaupunki -lehden kolumnisti Samuli Suonpää.

Mikaelinseurakunta korostaa teeseissään, että uskonpuhdistuksen sanoma on yhä tänään sama kuin 500 vuotta sitten:

– Vuoden 2017 reformaatio olkoon tuon sanoman häivyttämisen lopettaminen. Luterilainen kirkko turvaa kolmiyhteiseen Jumalaan ja uskonvanhurskauteen.

Seurakunta haluaa vaalia kristillistä uskoa ja levittää evankeliumia. Kirkon sanoman markkinoimisen tulee sen mielestä olla keskeisempää kuin itse kirkon markkinoimisen. Kirkko ei saa unohtaa oppiaan, vaan sen täytyy seistä edelleen vahvalla kristillisen uskon perustalla.

Teesit muistuttavat, ettei kirkko saa unohtaa myöskään ihmistä, vaan seurakuntalaisten tulee olla kaiken toiminnan lähtökohtana. Kirkossa on myös puhuttava sellaista kieltä, jota kaikki ihmiset ymmärtävät.  Esimerkiksi reformaatio-termi voitaisiin korvata uskonpuhdistus-sanalla.

Kirkko ei ole yhtä kuin sen henkilöstö eli seurakunnan viranhaltijat. Se ei myöskään ole sama asia kuin sen omistuksessa olevat tilat. Kirkon olemassaolo ei ole riippuvainen fyysisistä rakennuksista. Teesien mukaan kirkko koostuu ihmisistä, jotka on kastettu Kristukseen ja turvaavat häneen.

– Seurakuntalaiset on vapautettava säädösten, komentoketjujen ja viranhaltijoiden tyranniasta. Työntekijöiden ja tilojen tehtävänä on tukea seurakuntalaisten työtä Kristuksen kirkon parhaaksi.

Teesit lausuvat, että on myös päästävä vanhojen kaavojen sokeasta noudattamisesta toimintakulttuuriin, jossa kokeileminen ja epäonnistuminen on sallittua.