Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Turun tuomiokirkkoon tehdään yli 25 miljoonan euron remontti, myös kaksi hissiä

 

Kuva Turun tuomiokirkon salista: Timo Jakonen, Kirkon kuvapankki

Turun tuomiokirkko korjataan lähivuosina perusteellisesti. Kansallispyhäkössä uusitaan rakenteita ja vanhentunut talotekniikka sekä kohennetaan saavutettavuutta.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä on aloittanut Turun tuomiokirkon peruskorjauksen suunnittelun. Sen on määrä valmistua kuluvana vuonna.

Remonttityöt käynnistynevät vuonna 2026. Tavoite on saada kohde valmiiksi viimeistään adventtina 2028, kun uusi kirkkovuosi aloittaa Turun kaupungin 800-vuotisjuhlallisuudet.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Hankkeen pääsuunnittelijana työskentelee arkkitehti Hanna Lyytinen.

Peruskorjauksen myötä odotetaan jumalanpalveluselämän ja seurakunnan toiminnan Turun tuomiokirkossa monimuotoistuvan ja siellä voi myös työskennellä.

Ylen haastattelussa Lyytinen kertoo, että Turun tuomiokirkon perusparannuksen hankesuunnitelman teko on ollut tasapainoilua vanhan säilyttämisen ja uuden rakentamisen välillä.

Pysyvyys on Lyytiselle tärkeää, sillä kirkko on suojeltu ja kaikkien yhteinen tila. Silti se on käyttörakennus, ja käyttö on rakennuksen parasta suojelua.

Kun perusparannus valmistuu, tulija pääsee kaikkiin yleisölle avoimiin tiloihin esteettömästi eli esimerkiksi kadulta sisälle kirkkoon itse kelaten.

Tuomiokirkkoon rakennetaan uusia kokoontumistiloja kirkon toiseen ja kolmanteen kerrokseen. Niihin rakennetaan hissit, yksi kirkon sisälle ja toinen ulkoseinustalle kirkkorakennuksen takaosaan.

Lähes kaikki kirkon tekniset järjestelmät uusitaan. Myös paloturvallisuutta parannetaan.

Tuttu näkymä ulko-ovelta pääalttarille ei kuitenkaan juuri muutu, vaikkakin kirkon takaosan penkkirivejä korvataan siirrettävillä tuoleilla.

Edellinen peruskorjaus Turun tuomiokirkkoon tehtiin vuosina 1976–1979.

Sitä aiemmin tuomiokirkkoa on remontoitu lukuisia kertoja tulipalojen jäljiltä. Tuhoisin niistä oli Turun palo vuonna 1827, joka tärveli kirkon puurakenteita ja sisustuksen.

Turun tuomiokirkko on Suomen ainoa basilika ja ainoa keskiaikainen katedraali, piispan kotikirkko ja arkkihiippakunnan pääkirkko.

Lähteet: Yle sekä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän verkkosivut