Turun arkkihiippakunnan piispaksi valittu Kaarle Kalliala vihittiin tänään virkaansa Turun tuomiokirkossa. Vihkimysmessun saarnansa Kalliala perusti evankeliumin kohtaan itämaan tietäjistä. Saarnansa punaisena lankana piispa korosti tekstin sanomaa ihmisten yhdenvertaisuudesta. Kalliala alleviivasi, että kaikki on kutsuttu seuraamaan Jeesusta.
– Vaikka se kertoo tähtientutkijoista, aikansa huippuoppineista, jutun kärki tähtää yhtä terävästi meihin itse kuhunkin koulutuksesta riippumatta…kertomusta ei ole suunnattu vain yhteiskunnallisille vaikuttajille ja vallanpitäjille, vaan kohti käyvän demokraattisesti meistä jokaiselle.
Kalliala kiinnitti saarnassaan myös huomiota Jeesuksen tapaan puhua Jumalan valtakunnasta.
– Aina, kun Jeesukselta kysyttiin Jumalan valtakunnasta, hän kertoi tarinan – koskaan hän ei antanut määritelmää. Tällä tavoin (ja vain tällä tavoin) ylittyvät kulttuurien väliset kuilut ja silottuvat aikakausien vaihtuvat ajattelumuodot.
Puheessaan tuore piispa muistutti kuulijoita elämän rajallisuudesta ja toisaalta kuoleman tasa-arvoistavasta voimasta.
– Mitä sitten, kun ei enää millään kohoakaan turvalliseen tilaan muiden yläpuolelle, mitä sitten, kun mikään mitä rahalla saa ei auta, kun julkisuus unohtaa ja ihailu sammuu? Mitä sitten, kun on yhtä alaston ja avuton ja ihmisyydessään pelkkä kuin on vastasyntynyt tai kuoleva?, kysyi Kalliala.
”Ihmisen kokoinen virka”
Arkkipiispa Kari Mäkinen toivoi puheessaan uudelle piispalle, että tämä voisi kokea olevansa kotonaan uudessa tehtävässään.
– Kyse on siitä, että olet omiesi keskellä, sen Jumalan kansan, jonka piispaksi sinut on kutsuttu. Toivon, että voit myös tuntea olevasi kotona siinä, niin paljon kotona kuin ihminen voi maailmassa kotona olla…
Arkkipiispa varoitti myös piispan virkaan kohdistuvista odotuksista ja paineista. Samalla hän rohkaisi uutta piispaa löytämään oman tapansa toimia tehtävässä.
– Piispana olemiseenkin voi sisältyä odotuksia, jotka tuntuvat kohtuuttomilta.Rooliodotusten keskellä voi joutua kysymään, riitänkö minä.
Mäkinen muistutti, että piispan virka on kuitenkin ihmisen kokoinen virka.
– Nyt se on Kaarlon näköinen ja kokoinen virka, sen Kaarlon, jolle Jumala on antanut ainutkertaisen elämän ja jolla on oma elämäntarinansa, omat sisäiset kaipuunsa ja omat läheiset ihmisensä.
Kaarlo Kalliala on syntynyt 3.11.1952 Helsingissä. Kallialan urallaan tärkeinä pitämiä asioita on muun muassa diakonia työn edistäminen. Kalliala on toiminut Diakonia-ammattikorkeakoulun hallituksen kirkollisen työelämän edustajana vuodesta 2000.