Seurakunta ja kaupunki rahoittavat Tykkää turkulaisesta -kampanjan, joka mm. haastaa kaupunkilaisia toteuttamaan hyviä tekoja omassa lähipiirissään.
Turun Kaupunkilähetys ry on ollut kampanjan suunnittelussa mukana alusta saakka. Toiminnanjohtaja Katja Suominen kertoo, että 10.11.2020 starttaava Tykkää turkulaisesta –kampanja haastaa kaikkia – yksittäisiä kaupunkilaisia, organisaatioita ja yrityksiä – tekemään tekoja yksin ja yhdessä yksinäisyyden poistamiseksi.
– On olemassa paljon hyviä hankkeita ja toimia yksinäisyyden kampittamiseksi, mutta viheliäinen ongelma vaatii uudenlaista näkökulmaa, sellaista, jossa jokainen pistää itseään likoon. Se on esimerkiksi naapurin ja työtoverin huomaamista sekä kaikkien toimijoiden yhteispeliä, Suominen toteaa.
– Käymme yksinäisyyden kimppuun koko yhteisön voimin, sillä uskomme, että tulokset ovat silloin parhaat mahdolliset. Joukolla voimme vastata erilaisiin tarpeisiin ja tilanteisiin.
Kampanjan suunnittelu lähti käyntiin alkuvuodesta, jolloin Katja Suominen sai kutsun yhteistyöhön Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän diakoniajohtajalta, Teemu Hälliltä.
Silloin työryhmään tuli edustus myös Turun kaupungilta, Lähde-liikkeestä sekä paikallisesta Finfami ry:stä.
Työskentelyllä lähdettiin kunniahimoisesti tavoittelemaan sitä, ettei Turussa olisi yhtäkään yksinäistä vuonna 2030.
Nyt kampanjaan on liittynyt jo nelisenkymmentä turkulaista organisaatiota.
Startti tapahtuu verkossa marraskuun 10:ntenä, jolloin kuka tahansa pääsee seuraamaan kahden tunnin seminaaria, jos vain ilmoittautuu etukäteen.
Avauksessa opetusneuvos, yksinäisyystutkija Niina Junttila kertoo yhteisten talkoiden tarpeesta yksinäisyyden selättämisessä.
Kampanjan startissa kerrotaan myös sen synnystä ja seuraavista askelista sekä ideoidaan jatkoa seminaariin osallistuvien kanssa. Samalla julkistetaan kampanjan graafinen ilme.
Iltalehden haastattelussa Junttila kertoo, että yksinäisyys on yhä tabu – asia, josta on hankalaa puhua.
”Meillä on ajatus siitä, että pitää pärjätä yksin ja että on jotenkin oma vika, jos jää yksinäiseksi.”
Junttila toteaa, ettei yksinäisyys ole sairaus, mutta se voi saada aikaan sairautta. Hän vertaa yksinäisyyttä nälkään tai janoon. Sairastuminen uhkaa, jos perustarve ei tule tyydytetyksi.
Samassa artikkelissa avataan myös näkymättömyyden kokemusta, ostrakismia. Se on vahvaa tunnetta siitä, että on sosiaalisesti poissuljettu.
”Tämä tunne vaikuttaa myös kehoon. Se lisää elimistössä stressiin liittyvän kortisolin määrää ja vähentää mielihyvään liittyvien hormonien määrää. Kun kortisolin määrä kasvaa, uni voi häiriintyä ja immuunijärjestelmä heikentyä.”
Iltalehden artikkelissa Junttila toteaa myös, että yksinäisyys voi olla jopa suurempi terveysriski kuin tupakointi tai ilmansaasteet.
”Yksinäisyys ja sosiaalinen eristäminen on vaarallista yhtä lailla naisille kuin miehille, nuorille ja vanhoille. Kaikilla yksinäisyys lähes tuplaa ennenaikaisen kuoleman riskin.”
Tykkää turkulaisesta -starttiseminaari verkossa 10.11.2020 kello 12-14, ilmoittautumiset 8.11. mennessä https://bit.ly/2FeYkRU