Valitusvirsiä ei enää lauleta evankelisissa ja reformoiduissa kirkoissa. Ilolla ja hyvää tunnetta herättämällä pyritään miellyttämään ei-uskovia ja äskettäin uskoon tulleita.
Anglikaaneilla, katolisilla ja luterilaisilla synnin ja katumuksen käsitteet ovat amerikkalaistutkijan mukaan enemmän esillä.
Monien evankelisten ja reformoitujen kirkkojen musiikissa ja julistuksessa ei enää juurikaan puhuta synnistä, sanoo Calvin Institute of Christian Worship -instituutin tutkija, tohtori Cornelius Plantinga. Hän otti kantaa asiaan yhdysvaltalaisen Ethics and Public Policy Center -järjestön Faith Angle Forum -tapahtumassa.
Plantingan mukaan syynä syntikäsityksen häviämiseen on evankelisten ja reformoitujen seurakuntien keskittyminen iloon ja hyvään tunteeseen, millä pyritään miellyttämään ei-uskovia ja äskettäin uskoon tulleita. Jumala nähdään tällöin ensisijaisesti ihmisen henkisestä kehityksestä ja seurakunnan jäsenmäärän kasvusta kiinnostuneena.
Plantingan mukaan tämä näkyy selkeästi esimerkiksi jumalanpalvelusmusiikissa.
– Musiikin valitsijat tietävät, että [Jumalaa] etsivät ihmiset tulevat seurakuntaan amerikkalaisesta vastuunpakoilukulttuurista, jossa suvaitsevaisuus on iso hyve ja suvaitsemattomuus iso pahe. Siksi he [musiikkivastaavat] eivät halua jumalanpalvelukseen mitään, mikä kuulostaa tuomitsevalta”, tutkija totesi The Christian Postin mukaan.
– Läpi psalmien ja profeettakirjallisuuden kulkeva raamatullinen valitusvirsien traditio on yksinkertaisesti poissa.
Plantinga on päätynyt arvioonsa 30-vuotisen julistustyöntekijän uransa, musiikintutkimuksensa sekä evankelisten kristittyjen kanssa käytyjen keskustelujen kautta.
Anglikaaneilla, katolilaisilla ja luterilaisilla synnin ja katumuksen käsitteet ovat hänen mukaansa enemmän näkyvillä.
– Loputtomasti iloinen ylistys ei sovi ylistämään tulevien ihmisten elämään. — Kirkot, jotka vaientavat raamatullisen sanoman synnistä ja armosta eivät yksinkertaisesti pääse lähellekään sitä, missä ihmiset oikeasti elävät elämäänsä, tutkija varoittaa.
The Christian Postin alkuperäinen englanninkielinen uutinen aiheesta täällä.