Uskonnottomat nuoret ovat kouluttamattomampia kuin muu väestö.
Syyskuussa julkaistun uuden British Social Attitudes-tutkimuksen (BSA) mukaan brittiläisten uskonnottomien määrä on kaikkien aikojen huippulukemissa, raportoi The Guardian-lehti. Vuonna 2016 kaikkiaan 53 prosenttia Yhdistyneen kuningaskunnan aikuisista identifioi itsensä ”ei-uskonnolliseksi”, 15% anglikaaniksi, 9% katoliseksi, 17% muuksi kristityksi ja 6% katsoo edustavansa jotain ei-kristillistä uskontoa, kuten islamia, juutalaisuutta, hindulaisuutta tai sikhiläisyyttä.
Vain 3 prosenttia 18-24-vuotiaista kertoo olevansa anglikaaneja, ja kristittyjä näistä nuorista on 22%. Uskonnottomia on ikäryhmästä peräti 71 prosenttia.
Vielä vuonna 1983 anglikaanien osuus koko väestöstä oli 40 prosenttia ja kaikkien kristittyjen osuus 67%.
Uskonnottomuuden kasvu taittumassa?
Kirkoista irtaantumisen trendi on jatkunut Iso-Britanniassa jo pitkään, mutta saattaa olla taittumassa. Twickenhamin St. Maryn yliopiston Benedictus XVI-keskuksen tuottama raportti toukokuulta analysoi muun muassa BSA-tutkimuksia vuosilta 1983-2015. Raportista selviää, että niiden nuorten uskonnottomien osuus, jotka kertovat syntyneensä anglikaaniseen perheeseen, on vähentynyt reilusti vuosien varrella 9 prosenttiin. Toisaalta vuonna 2015 niiden 18-24-vuotiaiden uskonnottomien osuus, jotka kasvatettiin jonkin muun kirkon piirissä, oli edelleen melko suuri, katoliset mukaan lukien 35 prosenttia.
Uskonnottomuuden kasvun saattaa kuitenkin ehtyä, koska sen pääasiallinen lähde eli nimellinen anglikaanisuus on jo ammennettu tyhjiin.
”Olemme nähneet valtavan nimellisen kristillisyyden karisemisen, ja ehkä raja on jo [anglikaanisuudessa] tullut vastaan”, arveli raportin kirjoittaja, professori Stephen Bullivant Guardianille toukokuussa.
Raportin mukaan nuoret uskonnottomat ovat vähemmän koulutettuja kuin vanhemmat uskonnottomat. Itse asiassa kaikissa alle 44-vuotiaiden ikäryhmissä uskonnottomat ovat selvästi vähiten koulutettu ryhmä saman ikäisten kristittyjen ja muiden uskontojen ryhmään verrattuna. Bullivantin mukaan uskonnottomuus onkin saavuttanut nykyaikana juuri työväenluokan nuoret, kun se aiemmin koski ilmiönä enemmän koulutettua keskiluokkaa.