Kirkko: Vaasan sateenkaarimessujen kiistaan odotetaan ratkaisua huhtikuussa – mitä sanoo piispa? Kulttuuri: Rohkeilla teoilla on seurauksensa – Bonhoeffer-elokuva on muotokuva miehestä, joka uskalsi uhmata natsihallintoa

TV7:n tekijät miettivät, miten kanava voisi palvella Suomen kristillistä kenttää monipuolisemmin

 

Paul Bowo, Martti Ojares ja Sonja Turunen valmistelivat keskusteluohjelmaa TV7:n studioilla. Perustaja ja kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Martti Ojares pitää yhä TV7:n hengellistä missiota tärkeänä. – Tutkimusten mukaan suomalaisten hengellinen tilanne on todella huolestuttava. (Anssi Tiittanen)

Haluamme olla selkeästi hengellinen media. Ei pelkkä perhekanava, tai konservatiivien ajatushautomo, toimitusjohtaja Rami Ojares sanoo.

TV7-kanavasta on tullut viime vuosina Suomen suurin kristillisen median toimija.

Liikevaihdoltaan se painii samassa viiden miljoonan euron sarjassa perinteisen suuren toimijan, kirkollisen Kotimaa-Sacrum Oy:n kanssa.

Perheniemi neliöb. 31.3.-6.4.

Henkilöstön määrällä mitattuna TV7 on selvästi suurin. Sen palveluksessa on yli 60 ihmistä – Suomessa 39, Ruotsissa noin kymmenen, Virossa kahdeksan ja Israelissa seitsemän työntekijää erilaisissa työsuhteissa.

 

Liikevaihto muodostuu kannatustuotoista, jotka ohjautuvat tv-kanavan yhtiölle kannatusyhdistys Ristin tuki ry:n kautta. Samantyyppinen katsojien yhdistyksen kautta antaman kannatuksen malli on käytössä myös joissakin muissa kristillisissä medioissa, kuten Radio Deissä.

TV7:n katsojille onkin tullut tutuksi ohjelmien yhteydessä näytettävä ehdotus ohjelman tukemisesta lahjoittamalla. Toimitusjohtaja Rami Ojareksen mukaan lahjoitusten ohjautumista eri ohjelmille seurataan, koska on tärkeää seurata lahjoittajien näkemystä siitä, mitkä ohjelmat koetaan kannatettaviksi ja mitkä eivät.

– Lahjoitusten kohdentaminen ohjelmiin on sinänsä reilu ja tarkka toiminto, mutta noin puolet lahjoituksista ei kohdennu millekään ohjelmalle. Osa lahjoittajista haluaa tukea TV7:aa yleisesti.

– Kannatusten määrä eri ohjelmille on vähän kuin lämpömittari. Siitä näkee, mikä juuri nyt on suosittua.

Ohjelmien tekeminen on aina kokonaisuus.

Ojareksen mukaan lahjoitusten logiikassa tietyntyyppiset ohjelmat, kuten Israeliin liittyvät tuotannot, keräävät paljon kannatusta. Kannatus takaa sen, että ohjelmaa tai sen konseptia jatketaan.

– Mutta ei TV-kanavaa voi pelkillä kannatusmittauksilla johtaa. Pitää olla myös näkemystä kehittää kanavaa eteenpäin, rohkeutta ottaa uusia askelia ja avoin sydän kuunnella Jumalan ääntä rukouksessa.

– Ohjelmien tekeminen on aina kokonaisuus. Pitää ymmärtää, mikä on realistista, ketkä ovat ne ihmiset ympärilläsi, jotka haluavat osallistua ohjelmantekoon ja niin edelleen. Pelkät saadut lahjoitukset eivät määritä, mitä ohjelmia tehdään.

Tv:n lisäksi kanava tuottaa TV7 Uutiset-, TV7 Ystävälehti– sekä Christina -lehtiä. Kanavan verkkokaupassa myydään muun muassa kirjallisuutta ja lahjatavaroita.

 

TV7:n yksi pitkäaikaisista tavaramerkeistä on ollut oma toimitus Israelissa, jota johtaa toimittaja Jonathan Hessen.

– Ohjelma on selkeästi geopoliittinen, ja keskittyy Israelin-Amerikan -suhteisiin, Rami Ojares määrittelee.

Englanniksi toteutetulla Israel-sisällöllä on katsojia myös muualla kuin Suomessa.

Muutoin Rami Ojares ennakoi, että TV7:n fokuksessa lähivuosina olisi edelleen Suomi ja suomalaiset.

– En itse ajattele, että meidän pitää välttämättä laajentua toimimaan eri puolilla maailmaa. Silloin kyse on lähetystyöstä. Olisi tärkeää turvata se, mitä Suomessa tapahtuu.

– Olemme täällä yhä ainoa kristillinen tv-kanava. Toivoisin, että tällaista voitaisiin ylläpitää.

 

Ojareksen ajatuksissa tv-kanava voisi tulevaisuudessa edustaa kristillistä kenttää yhä monipuolisemmin.

– Toivon, että voisimme oikealla tavalla palvella suomalaisia kristittyjä. Karismaatikkoja, hillittyjä luterilaisia, etsijöitä, Ojares luettelee.

– Kanava on uskovaisten kanava, mutta tämän ei tarvitse tarkoittaa sitä, että olemme sisään päin lämpiäviä.

– Haluamme olla selkeästi hengellinen media. Ei pelkkä perhekanava, tai konservatiivien ajatushautomo, vaan media, jossa puhutaan kristillistä asioista.

 

Kanavan perustaja, nykyisin kannatusyhdistyksen puheenjohtajana toimiva Martti Ojares katsoo, että korona-aika muodosti TV7:lle positiivisen ongelman.

– Seurakunnat oppivat striimaamaan. Nyt tehdään valtavan paljon ohjelmia, ja meillä on vaikeaa löytää kaikille tarjottaville ohjelmapaikkaa.

Tilanne oli Ojareksen mukaan toinen kanavan aloittaessa parikymmentä vuotta sitten. Ajatuksena oli, että kanava voisi olla suomalaisten kristillisten mediantekijöiden alusta.

– Tekijöitä ei kuitenkaan ollut aluksi juuri ollenkaan.

 

Martti Ojareksen mukaan varsinainen primetime-aika on varsin rajallinen.

– Arki-iltaisin puoli seitsemästä kymmeneen. Viikonloppuisin tietysti katsojia on enemmän koko päivän ajan.

Uudehko aluevaltaus kanavalla on yön läpi ulottuvat lähetykset.

– Kohderyhmänä ovat ne ihmiset, jotka eivät yöllä saa unta. Niillä ohjelmilla on aivan omat katsojansa, Martti Ojares kuvailee.

– Kannatuksia ei juuri yöllä kerätä, mutta haluamme palvella niitä, joiden elämässä on toivottomuutta.

 

 

Ruotsin ja Viron tv-toiminnossa haasteensa

TV7-kanavalla on toimintaa naapurimaissa Himlen TV7– ja Taevas TV7 -kanavilla.

Ruotsin kanavan toimintoihin on vaikuttanut vaikeudet päästä kaapeli- tai satelliittikanavaksi. Tällä hetkellä Himlen TV7 näkyy verkkokanavana, jonka saavuttavuus on ruotsalaisille tutumpia varsinaisia tv-kanavia heikompi.

– Meillä on murtautumishaaste, satelliittiin tai kaapeliin, toimitusjohtaja Rami Ojares kuvailee.

– Rahallista panostusta pitäisi lisätä, jos haluaisimme päästä esimerkiksi satelliittiin. Olemme siis valinnan edessä, ottaako riski vai vetäytyä pois.

Virossa Taevas TV7 -kanava on kaapeliverkossa, mutta Virossakin olisi Ojareksen mukaan tärkeää olla sikäläisten peruskanavien joukossa.

– Tällä hetkellä katsojien on erikseen valittava verkkosivuilta, että kanava näkyy omassa televisiossa.

Virossa näkyy Ojareksen mukaan myös kristillisten piirien pienuus.

– Tällä hetkellä meillä ei ole strategiaa, miten Viron toiminnot saataisiin lopullisesti omavaraisiksi.