Hyviä rakennusaineita pitkäkestoiselle parisuhteelle ovat Hanna Ranssi-Matikaisen mukaan turvallinen suhde, molemminpuolinen arvostus ja halu tehdä toiselle hyvää.
Parempi avioliitto ry on tehnyt työtä avioliittojen hyväksi jo 50 vuotta. Järjestö järjestää tapahtumia, joissa käydään läpi muun muassa avioliiton hoitamiseen liittyviä työkaluja ja tunneyhteyden rakentamista. Toiminnalle on tarvetta, sillä noin puolet avioliitoista päättyy eroon.
Mitkä ovat onnistumisen edellytykset elämän mittaiselle avioliitolle?
– Turvallisesti kiintyneillä on helpompi luottaa siihen, että suhteella on tulevaisuus ja sitoutua siihen. He pitävät huolta siitä, että molemmat voivat hyvin ja osaavat kertoa omista tarpeistaan. Ristiriitaisesti tai turvattomasti kiintyneillä näiden rakentuminen vaatii enemmän vaivannäköä, kertoo teologian tohtori ja Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen.
– Molemmista lähtökohdista voi rakentaa suhdetta, ihminen kasvaa ja kehittyy eri taidoissa läpi elämän. Avioliitto on parhaita ympäristöjä, missä kiintymyssuhde voi korjaantua, asiantuntija lohduttaa.
Hyviä pitkäkestoisen parisuhteen rakennusaineita ovat ainakin kohdatuksi tuleminen, kokemus arvostuksesta, turvallisuus, jatkuva uteliaisuus ja kiinnostus toista kohtaan, halu tavoitella yhteisiä unelmia ja oikeudenmukaisuuden kokemus.
Ajan ristiriitaiset virtaukset
Pitkä ja kestävä parisuhde on edelleen monen suomalaisen unelma, vaikka käytännön elämä näyttäisikin toisenlaiselta. Nykyihmiseltä ei puutu valinnanvapautta, mikä voi vaikeuttaa sitoutumista yhteen ihmiseen.
– Ajassamme on monia keskenään ristiriitaisia virtauksia. Toisaalta ihmisellä voi olla korkea odotus romanttiseen rakkauteen ja että onnistuisi löytämään sellaisen ihmisen, joka kulkisi pitkään rinnalla. Toisaalta ovat yksilölliset valinnat, halu toteuttaa itseä ja etsiä onnea. Molemmat eivät voi olla aina totta yhtä aikaa, että voisi yksilönä saavuttaa kaiken ja yhteisönä voida hyvin, Hanna Ranssi-Matikainen sanoo.
Yksilökeskeisyys heijastuu myös parisuhteisiin. Onnellisen ja kestävän parisuhteen rakentaminen voi olla haastavaa, jos ihminen keskittyy parisuhteessa eläessäänkin tiukasti omiin tavoitteisiinsa, liittyivät ne sitten koulutukseen tai muihin elämän vaatimuksiin.
Rutiinit ruokkivat rakkautta
Avioliittoihin kohdistuu nykyään paljon paineita. Isoin paine tulee Hanna Ranssi-Matikaisen mukaan kahden tulonhankkijan elintasostandardista.
– Työelämä näyttäytyy aika vaateliaana ja se heijastuu väistämättä kotiin. Alkuvaiheessa parisuhteeseen satsataan luontaisesti, kun ollaan rakastuneita. Myöhemmin pitää luoda rutiinit, jotka ylläpitävät rakkautta. Jos energia menee työpaikalle, voi olla vaikea löytää aikaa panostaa kumppaniin.
– Kaikissa asioissa tarvitaan rutiineja, jos haluaa onnistua ja saavuttaa tavoitteita. Usein toistot tuottavat onnistumisen. Rakkausrutiinit puolisoiden välillä ovat itse itseään ruokkiva positiivinen kehä. Negatiivinen itseään ruokkiva kehä –toisen arvostamatta jättäminen, kriittiset kommentit tai vaikeneminen – puolestaan erkaannuttavat toisesta.
Parisuhteelta odotetaan ennen kaikkea turvallisuutta ja kokemusta arvostetuksi tulemisesta.
– Se on ydinodotus, että olisi turvasatama maailman keskellä, johon saa palata ja jossa saa kaipaamaansa arvostusta ja turvallisuutta. Nämä elementit ovat usein puutteellisia niissä liitoissa, joissa lähdetään kasvamaan eri suuntiin, Ranssi-Matikainen sanoo.
Hän rohkaisee opettelemaan parisuhdetaitoja ja huoltamaan parisuhdetta säännöllisesti.
– Ilouutinen on, että missä tahansa elämänkaaren vaiheessa voi oppia uusia taitoja.
Elina Uusikylä