Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Ukrainan katoliset ilmaisseet pettymystä paavin ja Moskovan patriarkan julistukseen

 

Ukrainan kreikkalaiskatolisen kirkon johtava arkkipiispa Sviatoslav Shevchuk. Kuva: Олег Чупа/Wikimedia Commons

Ukrainan kreikkalaiskatolisen kirkon arkkipiispa Sviatoslav Shevchuk kertoo, että monet ukrainalaiset kokevat tulleensa ”Vatikaanin pettämiksi”.

Ukrainan kreikkalaiskatolisen kirkon johtava arkkipiispa Sviatoslav Shevchuk on kommentoinut paavi Franciscuksen ja Moskovan patriarkka Kirillin historiallista tapaamista ja siinä allekirjoitettua yhteistä julistusta. Kirkonmiehet tapasivat Kuubassa 12. helmikuuta.

Arkkipiispa sanoo kirkkonsa tiedotukselle antamassaan haastattelussa, että julistus on herättänyt syvää pettymystä Ukrainan kreikkalaiskatolisessa kirkossa ja Ukrainan kansalaisten parissa.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

”Monet ottavat minuun yhteyttä ja sanovat tuntevansa itsensä Vatikaanin pettämiksi. He ovat pettyneitä tämän dokumentin puolitotuuksiin ja näkevät sen jopa apostolisen piispanistuimen epäsuorana tukena Venäjän hyökkäykselle Ukrainaa vastaan.”

Shevchuk sanoo ymmärtävänsä kyseisiä tunteita, mutta varottaa liioittelemasta julistuksen merkitystä kirkon elämälle.

”On vaikea kuvitella heikompaa tiimiä kuin tämä, joka laati tekstin”

Myös arkkipiispa Shevchuk on itse kriittinen julistuksen sisältöä kohtaan. Vaikka julistuksessa on hänen mukaansa paljon hyvää, julistuksen Ukrainaa käsittelevät kohdat herättävät enemmän kysymyksiä kuin antavat vastauksia.

Shevchuk pitää julistuksen kohtaa 26 kaikkein kiistanalaisimpana: ”Valitamme Ukrainan konfliktia, joka on jo aiheuttanut monia uhreja ja lukemattomia haavoja rauhanomaisille asukkaille ja syössyt yhteiskunnan vakavaan taloudelliseen ja humanitääriseen kriisiin. Kehotamme kaikkia konfliktin osapuolia harkitsevuuteen, yhteiskunnalliseen solidaarisuuteen ja työhön rauhan rakentamiseksi. Kutsumme kirkkojamme Ukrainassa työskentelemään yhteiskunnallisen sopusoinnun saavuttamiseksi, pidättäytymään osallistumasta konfliktiin ja tukemasta konfliktin pahenemista.”

Arkkipiispan mukaan kohdasta tulee se vaikutelma, että Moskovan patriarkaatti joko ”jääräpäisesti kieltäytyy myöntämästä, että se on konfliktin osapuoli (siis että se avoimesti tukee Venäjän hyökkäystä Ukrainaan) – – tai sitten se vetoaa ennen kaikkea omaan omaantuntoonsa, kutsuen itseään samaan harkitsevuuteen, sosiaaliseen solidaarisuuteen ja aktiiviseen rauhan rakentamiseen.”

Sana ”konflikti” on julistuksessa arkkipiispan mukaan epäselvä. Se näyttää viittaavan siihen, että Ukrainassa on ennemminkin sisäinen konflikti kuin ulkoapäin tuleva naapurimaan hyökkäys.

”Tänä päivänä on laajalti tunnustettu, että jos Venäjä ei olisi lähettänyt sotilaita Ukrainan maaperälle eikä toimittanut raskaista aseistusta, ja jos Venäjän ortodoksinen kirkko – sen sijaan että se siunaa ajatuksen ”venäläisestä maailmasta” – olisi tukenut Ukrainan kontrollia omista rajoistaan, ei olisi Krimin haltuunottoa eikä olisi mitään sotaa”, Shevchuk sanoo.

Arkkipiispan mukaan ”on vaikea kuvitella heikompaa tiimiä kuin tämä, joka laati tekstin.” Katoliselta puolelta tekstin takana oli Paavillinen kristittyjen ykseyden edistämisen neuvosto, joka arkkipiispa Shevchukin mukaan on pätevä teologisissa asioissa, ”mutta ei asiantunteva kansainvälistä politiikkaa koskevissa asioissa, varsinkaan sellaisissa herkissä asioissa kuten Venäjän hyökkäys Ukrainassa.”

Lopuksi Shevchuk muistuttaa, että Ukrainan kreikkalais-katolisen kirkon yhteys paaviin ei perustu poliittiseen yksimielisyyteen vaan se on uskon asia.

Ukrainan kreikkalaiskatolinen kirkko on yksi idän katolisista kirkoista, jotka noudattavat itäisen kristikunnan perinnettä, mutta jotka pitävät päämiehenään Rooman paavia. Kirkkoon kuuluu noin 5,3 miljoonaa jäsentä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie