Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Ukrainan konflikti vaikuttanut lähetysjärjestöjen idäntyöhön

 

Isänmaallisuuden voimistuminen on kaventanut Venäjän vähemmistöjen tilaa. Kuva Kremliä tukevasta mielenosoituksesta. Nickolay Vinokurov / Shutterstock

Sekä Venäjän että Ukrainan evankeliset kristityt kokevat tulleensa läntisten uskonveljiensä ja -sisartensa hylkäämiksi.

Ukrainan kriisi on vaikuttanut myös Venäjän ja Ukrainan evankelisten kristittyjen elämään, samoin alueella työskentelevien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestöjen työhön.

Tämä näkyy muun muassa ulkomaisten kristittyjen julistajien ja järjestötyöntekijöiden vierailujen vähenemisenä, kertoo yhteiskristillisen ruotsalaisen idäntyön järjestön Ljus i Österin kansainvälisen työn johtaja Rauli Lehtonen.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

– Vierailut Venäjällä ovat vähentyneet, koska monet länsimaalaiset kokevat kielteisiä tunteita maata kohtaan ja ajattelevat, että siellä vierailemalla he jotenkin tukevat samalla maan poliittista johtoa. Venäjän helluntailaiset ja baptistit kokevatkin, että länsi on unohtanut heidät.

Ainakin Ruotsissa järjestöjen on ollut myös aiempaa vaikeampi kerätä lahjoitusvaroja Venäjän-työhön. Syynä on yleinen kriittisyys itäistä naapurimaata kohtaan.

– Lisäksi rahan lähettäminen sinne on vaikeutunut. Toisaalta se johtuu lännen pankkisektorille asettamista pakoterajoituksista, toisaalta siitä, että Venäjän viranomaiset seuraavat aiempaa tarkemmin, mistä kirkkojen saama raha tulee ja ettei sitä vain käytetä poliittiseen toimintaan.

Idäntyössä tapahtuneita muutoksia sivuttiin Salossa huhtikuun 10.–12. päivä pidetyssä idäntyön konferenssissa. Tapahtuman järjestivät Suomen helluntailiikkeen lähetysjärjestöt Fida International ja Avainmedia, Ljus i Öster ja Salon helluntaiseurakunta.