Poikkeukselliset kriisit, kuten korona ja Ukrainan sota, ovat lisänneet ihmisten auttamishalua ja lahjoituksia järjestöille. Yhä useammat suomalaiset myös testamenttaavat omaisuuttaan hyväntekeväisyyteen.
Hyvä testamentti -kampanja haluaa muuttaa suomalaista testamenttikulttuuria ja tehdä testamenttilahjoittamisesta helpompaa. Pipliaseura on mukana Hyvä testamentti -yhteistyössä.
Tekemällä testamentin voi turvata läheisten ihmisten elämää sekä varautua tulevaan. Hyvä testamentti -kampanjaa koordinoiva Pia Tornikoski arvioi, että Ukrainan kriisi on lisännyt kiinnostusta testamenttien tekemiseen.
– Poikkeukselliset ajat havahduttavat ihmiset huomaamaan, että elämässä voi tapahtua mitä vain. Moni tekee nyt testamentin ensimmäistä kertaa ja olemme korostaneet, että se on asiakirja, jota voi tulevaisuudessa muuttaa niin elämäntilanteiden ja omien arvojen muutosten myötä. Joka tapauksessa testamentti on viisasta tehdä ajoissa, Vastuullinen lahjoittaja ry:n pääsihteeri Pia Tornikoski kertoo.
Hätäapukeräyksiin lahjoittaminen on tärkeää ja suomalaiset ovat olleet erittäin anteliaita Ukrainan avustustyölle. Testamenttilahjoituksilla voi turvata itselle arvokkaan työn jatkumisen oman elämän jälkeenkin. Testamentilla on mahdollista turvata myös apu tulevien vuosien katastrofien ja kriisien hoitoon.
Koko omaisuuttaan ei tarvitse testamentilla lahjoittaa ja kaiken kokoiset lahjoitukset auttavat järjestöjä tekemään hyvää.
Koronakriisin myötä yhä nuoremmat kiinnostuivat testamentin teosta
Jo koronakriisi sai etenkin nuoret kiinnostumaan testamentin tekemisestä. Syyskuussa 2021 tehdyn tutkimuksen mukaan 38 prosenttia testamentin jo tehneistä tai tekemistä harkinneista 18-24 -vuotiaista sai korona-ajasta vahvistusta suunnitelmilleen.
Tärkein syy testamentin tekemiselle tai harkitsemiselle on halu päättää, mihin oma omaisuus menee kuoleman jälkeen. Testamentin voi laatia kuka tahansa täysi-ikäinen, mutta sen tekemisessä kannattaa käyttää apuna asiantuntijaa, jotta vältytään mahdollisilta riidoilta perillisten kesken.
Tutkimuksen mukaan noin 15 prosenttia suomalaista on tehnyt testamentin ja 39 prosenttia on harkinnut testamentin tekemistä. Noin joka kymmenes suomalainen on kiinnostunut omien arvojen mukaisen toiminnan tukemisesta testamenttilahjoituksen avulla. Tutkimuksen toteutti IRO Research ja siihen vastasi yli 1000 täysi-ikäistä suomalaista.
Tutustu testamentin tekemiseen
Pipliaseuran uudessa Anna ihmeen toistua -testamenttioppaassa kerrotaan, mitä kannattaa ottaa huomioon testamenttia tehdessä. Oppaan voi tilata itselleen sähköpostilla tai paperisena.
Järjestöt, kuten Pipliaseura, eivät kuitenkaan tarjoa testamentin tekemiseen valmiita lomakkeita tai laadi testamentteja yhdessä testamentin tekijän kanssa. Järjestöjen tehtävä on kertoa työstään ja tarvittaessa ohjata ulkopuolisen lakiasiantuntijan luo.
Testamentin tekeminen on esillä myös Oulun kirkkopäivillä toukokuussa. Yhteistyössä Suomen Lähetysseuran kanssa pidettävässä testamenttitilaisuudessa Hyvä testamentti -kampanjan lakiasiantuntija Piia Jeremejeff vastaa kysymyksiin elämän tärkeistä asiakirjoista.
Hyvä testamentti -kampanja ja lahjoittajien tarinat kuuluvat Pekka Saurin Lohdullinen teoria elämästä -podcastin jaksoissa, jotka on julkaistu 31.3. ja 7.4.
Hyvä testamentti -kampanjan järjestöt: Amnesty International, Fida International, Greenpeace, Helsingin ensikoti, Herättäjä-Yhdistys, Kansanlähetys, Kuurojen Liitto, Lastenklinikoiden Kummit ry, Lääkärit Ilman Rajoja, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Nicehearts ry, Partiosäätiö, Patmos Lähetyssäätiö, Pidä saaristo siistinä ry, Plan International Suomi, Päijänteen luonnonperintösäätiö PLUPS, SEY Suomen Eläinsuojelu, SOS-Lapsikylä, Suomen Kansanterveysyhdistys, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Lähetysseura, Suomen Meripelastusseura, Suomen Pipliaseura, Suomen Sydänliitto, Tekniikan edistämissäätiö, Vanhustyön keskusliitto, Väestöliitto ja WWF (Maailman Luonnonsäätiö). Kaikki järjestöt ovat Vastuullinen Lahjoittaminen ry:n jäseniä.