Unkarin Romanimission tavoitteena on kaksinkertaistaa seurakuntien määrä kolmessa vuodessa. Järjestön johtajan johtaja Albert Durkon mukaan Unkarin romaneilla on näky, kuinka yli 300.000 romania tulisi maassa uskoon.
Virallisten lukujen mukaan romaneja on Unkarissa noin 600.000 – 700.000, mutta todellisen määrän arvioidaan olevan noin miljoonan luokkaa, eli noin 10 prosenttia koko väestöstä.
1990-luvulla Unkarin seurakuntiin kuului 3250 romania, jotka ilmoittivat olevansa ”uudestisyntyneitä kristittyjä”. Tällä hetkellä Unkarissa on 130 romaniseurakuntaa, joissa on yhteensä noin 6000 jäsentä.
Unkarin Romanimission johtaja Albert Durko kertoo, että järjestön ja sen kumppanin Fida Internationalin tavoitteena on kaksinkertaistaa seurakuntien määrä kolmessa vuodessa.
Päämäärän totettamista varten Unkarin romanimissio aikoo lähettää kentälle kaksisataa ”seurakunnan istuttajaa”, joiden tarkoituksena on perustaa kolmessa vuodessa vähintään 130 uutta romaniseurakuntaa. Istuttajien tueksi koulutetaan mentoreita, jotka ohjaavat työtä.
Rasismi vaikeuttaa tilannetta
Köyhien romanien tilanne Unkarissa on rasismin ja syrjinnän takia haastava. Monen romaniperheen asuinolot ovat vaatimattomat.
Köyhyyteen vaikuttaa lisäksi romaneiden alhainen koulutustaso. Romanien on lähes mahdotonta saada apua haasteisiinsa. Seurakuntatyötä haittaa tilojen puute, sillä kaikki vuokranantajat eivät halua antaa tilojaan romaneiden käyttöön.
– Luulen, että jopa romanit itse tietävät, että vain Jumala voi auttaa heitä, Romanimission lähetystoimintojen johtaja László Surman sanoo.
Eräs eteläunkarilainen seurakunta joutui tekemään äkkilähdön tiloistaan, koska vuokranantajan mielestä kylällä alkoi näkyä seurakunnan takia liikaa romaneja.
– Pelkäsimme, että tämä on seurakuntamme loppu, pastori Pál Péter kertoo.
Romanimissio tuli apuun ja osti seurakunnalle uudet tilat. Péter saapui katsomaan niitä yhdessä lähetystoimintojen johtaja László Surmanin kanssa. Rakennus oli polviin asti romua ja roskaa täynnä oleva talli, suoranainen raunio.
Yhdessä seurakuntalaisten kanssa talli saatiin kunnostettua, eikä seurakuntalaisten ei tarvinnut olla päivääkään ilman paikkaa, jossa kokoontua.
Romanit tulevat olemaan siunauksena niiden kansojen keskellä, jossa he elävät.
Seurakuntatyön lisäksi romanien parissa tehdään paljon sosiaalista avustustyötä. Lapsille lahjoitetaan koulutarvikkeita ja vaatteita. Polttopuita jaetaan perheille, joilla niitä ei ole, jotta perheet selviäisivät kylmästä talvesta. Paikalliset pastorit auttavat jopa pilkkomaan puut, jos ihmisillä on puita valmiina, mutta he eivät itse syystä tai toisesta pilkkomistöihin pysty. Köyhimmille perheille annetaan myös ruoka-apua.
Aiemmin asenne itäisen Euroopaen seurakunnissa oli kielteinen romaneja kohtaan, eikä heidän keskuudessaan tehty hengellistä työtä. Viimeisten vuosien aikana on ollut nähtävillä herätystä erityisesti romanien keskuudessa.
Fidan Euroopan romanilähetystyön koordinaattori Janne Harjukoski uskoo, että hengellinen herätys kasvaa romanien keskuudessa voimakkaasti tulevina vuosina. Harjukosken mukaan romanit elävät uskoaan rohkeasti todeksi ulospäin, mikä heijastuu heidän elämästään myös muille.
– Uskon, että romanit tulevat olemaan siunauksena niiden kansojen keskellä, jossa he elävät, Janne Harjukoski toteaa.