KUUNTELE KLIPPI. Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen katsoo, etteivät lastensuojelutyötä tekevät viranomaiset saa Suomessa riittävän nopeasti kattavaa tietoa ongelmatapauksiin puuttumiseksi. Urpilainen olisi valmis madaltamaan viranomaisten kynnystä puuttua tapauksiin, joissa lastensuojelurikkomuksista on epäilyjä. Radio Dein kuntavaalitentissä hän kaipasi myös jouhevampaa yhteistyötä viranomaisten välille.
– Keskeistä on se, että viranomaisyhteistyö toimisi nykyistä jouhevammin ja tieto kulkisi. Itse [luokan]opettajana ollessani oli sellainen olo, ettei tiedä, mitä perheessä on tapahtumassa ja minkälaista palvelua perheeseen annetaan. Jos se tieto olisi kaikkien saatavilla, voisi asioitakin joustavammin ratkaista, Jutta Urpilainen kuvaili kokemuksiaan lastensuojelun ongelmista Radio Dein kuntavaalitentissä torstaina.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen elokuussa julkaisemasta selvityksestä ilmenee, että terveydenhuollon käytännön työssä kynnys tehdä lastensuojeluilmoitus on korkea. Lainsäädännöllisesti ilmoituksen tekemiskynnys on kuitenkin asetettu matalaksi eikä tietojen luovuttamisen ilmoituksen tekemisen yhteydessä pitäisi olla viranomaisille ongelma.
Valtiovarainministeri Urpilainen haluaa, että Suomessa toteutettaisiin uudentyyppinen selvitys, joka kartoittaisi, miksi suomalaisperheissä voidaan huonosti. Urpilaisen mukaan ilman tietoa ongelmiin on käytännössä vaikea tarjota perheiden asemaa helpottavia yhteiskunnan palveluita.
– Tulisi selvittää, miksi meidän perheissä voidaan pahoin eli mitkä tekijät ovat sen taustalla, että lastensuojelutapaukset ovat lisääntyneet – sekä avohuollon että lasten huostaanottojen määrä.
”On mietittävä, mitä alkoholikulttuurillemme tehdään”
Ilman tutkimustuloksiakin Urpilaisella on omat arvelunsa pahoinvoinnin syistä.
– Taustalla on työttömyyttä, vanhempien mielenterveysongelmia ja sairastumista, mutta kyllä väittäisin, että yksi syy lastensuojelutapausten lisääntymiseen on lisääntynyt alkoholinkäyttö. Tämä on asia, josta meidän pitäisi käydä avoimempaa keskustelua suomalaisessa yhteiskunnassa ja miettiä, mitä voisimme meidän alkoholikulttuurillemme tehdä.
Urpilainen arvioi ”suomalaisen vaikenemisen kulttuurin” olevan merkittävä este sille, että palveluita tarvitseva ei hakeudu avun piiriin ajoissa ennen vaikeuksien kasautumista.
– Tuntuu, että työpaikallakin hävetään tai salaillaan ongelmia eikä uskalleta niitä yhdessä jakaa ja sitä kautta hakea tukea ja apua. Ehkä tässä meillä olisi kulttuurin muutoksen paikka.
Radio Dein vaalitentissä Urpilainen uskoi, että kirkko voi rohkaista kansalaisia puhumaan vaikeista asioista ja madaltaa kynnystä hakea apua vaikeuksien kohdatessa.
– Toivon, että kirkko on aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija sen ohella, että sillä on tietenkin myös oma merkitys kristillisenä yhteisönä.
Radio Dei lähettää Jutta Urpilaisen vaalitentin uusintana sunnuntaina 21.10. kello 20.00. Tentti on kuunneltavissa myös Radio Dein ohjelma-arkistossa.
Kuuntele, kuinka Jutta Urpilainen vastaa kysymykseen, mitä kristilliset arvot merkitsevät demarien puheenjohtajalle ja miten se vaikuttaa puoluetoiminnassa (toimittaja A-P Kaipiainen):