Musiikilla on tärkeä rooli israelilaisessa kulttuurissa. Tel Aviv-Jaffan Immanuel-kirkossa työskentelevät Juha-Pekka ja Hanna Rissanen ovat huomanneet, että musiikilla voi tavoittaa sellaisia ihmisiä, jotka muuten eivät tulisi kirkkoon.
Immanuel-kirkossa järjestetään konsertteja joka toinen viikko sapatti-iltaisin. Konsertit kiinnostavat tavallisia israelilaisia. Pieni kirkko täyttyy paikallisista musiikin kuluttajista ilta toisensa jälkeen. Esiintyjinä on taiteilijoita Israelista ja ulkomailta. Usein konsertit ovat urkukonsertteja, mutta muitakin konsertteja pidetään, sillä kirkon hyvä akustiikka ja intiimi tunnelma vetävät ihmisiä puoleensa. Urut ovat monelle paikalliselle tuntematon instrumentti, sillä Israelissa ei ole monia urkuja. Immanuel-kirkon urut ovat maan parhaiden konserttiurkujen joukossa.
Immanuel-kirkon urkurina toimii Arin Maisky, jonka isä Valery Maisky toimi aikoinaan myös kirkon urkurina. Leningradista kotoisin oleva lahjakas ja taitava Valery Maisky kuoli vuonna 1981 vain 39-vuotiaana tapaturmaisesti auto-onnettomuudessa ollessaan Saksassa konserttikiertueella. Arin oli silloin vasta 5 vuotias.
-Kun urkurimme Arin Maisky harjoittelee viikonlopun jumalanpalveluksia varten, houkuttelee se monia uteliaita ohikulkijoita poikkeamaan portista sisään. Avoin kirkko -toiminnan ja konserttien myötä evankelioiva materiaali tarttuu vierailijoiden käteen. Kirkon penkissä istuessa katse kiinnittyy helposti lasimaalauksiin ja alttarin seinässä olevaan hepreaksi kirjoitettuun pienoisevankeliumiin. Juutalaiset symbolit herättävät kyselyä, jolloin on mahdollisuutena kertoa, että uskomme juuret ovat juutalaisuudessa. Moni ei ole välttämättä tietoinen tai tule ajatelleeksi, että Jeesus ja hänen opetuslapsensa olivat juutalaisia, kertoo Hanna Rissanen.
Juha-Pekka Rissanen soittaa Immanuel-kirkon messuissa viulua ylistyslauluryhmässä urkuri Arin Maiskyn tai diakoni Marit Longin säestäessä pianolla.
– Arinin poissa ollessa Juha-Pekka on säestänyt viulullaan jumalanpalveluksissakin muutaman kerran. Kun hän ajaa polkupyörällä töihin Tel Avivin vilkkaassa liikenteessä, kulkee viulu hänen selässään repun ohella. Hepreankielisessä raamattupiirissä Juha-Pekka säestää heprealaisia messiaanisia lauluja ja suomenkielisessä raamattupiirissä Viisikielisen lauluja, Hanna Rissanen kuvailee.
Immanuel-kirkossa järjestetään keväisin erään holokaustin uhreja auttavan kristillisen järjestön kanssa konsertti holokaustin kokeneille vanhuksille. Konsertti soitetaan yleensä uruilla, jotka kiinnostavat myös tätä yleisöä. Suurin osa yleisöstä on venäjänkielistä väkeä, jotka innokkaasti eläytyvät musiikkiin, intoutuen jopa tanssahtelemaan kirkon käytävillä. Mukana on ollut silloin tällöin myös turistiryhmiä.
Vapaa-ajallaan Rissaset ovat pyrkineet tutustumaan israelilaiseen elämänmenoon ja rikkaaseen kulttuurielämään.
-Kävimme muun muassa yhteislaulutilaisuudessa Tel Avivin satamassa laulamassa hepreankielisiä yhteislauluja. Tilaisuudet ovat kesäisin hyvin suosittuja. Jerusalemissa käydessämme tutustuimme uuteen Heprealaisen musiikin museoon. Siellä on laaja valikoima soittimia esillä kaikilta niiltä alueilta, joissa juutalaiset ovat diasporan aikana eläneet. Juutalainen musiikkielämä on ollut hyvin vilkasta ja se näkyy synagoga- ja muussakin juutalaisessa musiikissa. Heprealaisen musiikin museossa voi kuulla ja seurata virtuaalisesti Jerusalemin temppelin jumalanpalvelusta ja uhrimenoja sellaisena, millaista sen ajatellaan olleen. Kokemus auttaa aavistamaan, millaista temppelin musiikki on mahdollisesti ollut, kehuu Hanna Rissanen.
Rissaset lähtivät Israeliin alkuvuonna 2018 Lähetysyhdistys Kylväjän kautta. He työskentelevät Tel Aviv-Jaffan Immanuel-kirkossa, Juha-Pekka pappina ja Hanna seurakuntatyöntekijänä.