Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Useita uskonnollissävytteisiä internet-osoitteiden päätteitä haettu

 

Internet-osoitteiden tunnuksia hallinnoiva ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) julkaisi viime kuussa listan lähes kahdesta tuhannesta haetusta internet-osoitteiden päätteistä. Listalla on laaja kirjo mahdollisia ”pisteen jälkeisiä” päätteitä. Mukana on paljon uskonnollisia sanoja.

 

Uusien haettujen internet-osoitepäätteiden listalla oli muun muassa .bible (suom. Raamattu), .catholic (katolinen), .church (kirkko), .christmas (joulu), .faith (usko), .mormon (mormoni), .halal, .islam, .yoga (jooga), ja .kosher. Christianity Todayn mukaan näistä vain .church  ja . yoga päätteitä oli hakenut useampi kuin yksi hakija.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Molemmat hakijat .church-päättelle – Oklahomassa perustettu kirkko LifeChurch.tv ja voittoa tavoitteleva internetdomainyhtiö Donuts Inc. – kertovat, että he toisivat päätteen laajasti uskonnollisten organisaatioden saataville.

Sen sijaan roomalaiskatolinen kirkko ja Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko (mormonikirkko) aikovat tiukasti valvoa .catholic, .mormon, ja .lds (lyhenne sanoista Latter-day Saints, myöhempien aikojen pyhät) päätteitä suojellakseen mainettaan. Vain kanonisen lain tunnustamat ryhmät voivat käyttää .catholic-päätettä, kertoo monsignore Paul Tighe, Vatikaanin sosiaalisen kommunikaation konsiilin sihteeri Christianity Todayn uutisessa. Myös mormonikirkko suunnittelee rajaavansa päätteensä virallisille mormoniyhteisöille.

LifeChurch.tv:n pastori ja kehitysjohtaja Bobby Gruenewald kertoo .church-päätteen hakemisen sopivan heidän kirkkonsa missioon auttaa uskonnollisia yhteisöjä käyttämään uusia resursseja. LifeChurch.tv on tehnyt useita teknologisia tuotteita pastoreiden ja kirkkojen avuksi.

The American Bible Society (Amerikkalainen raamattuyhdistys) haki .bible (Raamattu) päätettä. Yhdistys suunnittelee tekevänsä päätteen avoimeksi kelle tahansa, joka tukee heidän maailmanlaajuista internetissä tapahtuvan positiivisen raamatuntutkistelun tavoitettaan.

Asiasta uutisoi Christianity Today.