Usko vaikuttaa Lapua-ketjujen arvoihin

 

5.9.2024 vietetään valtakunnallista Yrittäjän päivää ja nostetaan esille yrittäjien tärkeää roolia yhteiskunnassa. Tuomas (kuv. oik.) ja Jorma Luoma kertovat, että heidän yrityksessä on selvitty monenlaisista kuoleman laaksoista, ja nyt tulevaisuus näyttää valoisalta. KUVA: Luoman albumi

Isä ja poika, Jorma ja Tuomas Luoma, tekevät yhdessä työtä samassa firmassa. Yritys on kirjannut arvoihinsa reiluuden ja rehellisyyden.

Usko on keskeinen osa lapualaisen Lapua-ketjut Oy:n hallituksen puheenjohtajan Jorma Luoman elämää. Hän kertoo, että usko Jeesukseen vaikuttaa myös yrityksen arvoihin.

− Niihin on kirjattu, että yritys haluaa olla reilu ja rehellinen kaikkia sidosryhmiään kohtaan.

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.

− Lisäksi arvoihin on tarkennettu, että emme koskaan halua hyötyä toisen erehdyksestä. Jos joku esimerkiksi vahingossa tarjoaa meille jotain selvästi kustannukset alittavalla hinnalla, niin kyllä me kysymme, että onko hän nyt huomioinut kaikki tekijät.

Jorma uskoo, että toisen virheestä saatava hyöty jäisi sitä paitsi lyhytaikaiseksi.

− Pitkäaikaiset liikesuhteet asiakkaisiin ja toimittajiin perustuvat hyvin pitkälle luottamukseen. Eihän luottamusta voi millään muulla rakentaa kuin toimimalla luotettavasti ja vastavuoroisesti, Jorman poika Tuomas Luoma tarkentaa.

Rehtiin toimintaan kuuluu myös, ettei Lapua-ketjujen työntekijöiden tarvitse tehdä työnantajaa hyödyttääkseen omien arvojensa vastaista työtä tai päätöksiä.

Tuomas astui suuriin saappaisiin jo nuorena

Lapua-ketjut valmistaa järeitä kuljetinketjuja metsäteollisuuden ja lämpövoimateollisuuden kuljetinratkaisuihin. Yritys sai alkunsa jo vuonna 1947, jolloin ketjujen valmistus aloitettiin sotakorvaustuotantona Lapualla. Luoman perheen omistukseen, jo aikaisemmin perustetun teollisuusyrityksen tytäryhtiöksi, Lapua-ketjut tuli vuonna 2002.

Isän ja pojan yhteistyö on sujunut hyvin alusta asti eli Tuomaksen yläasteen jälkeisestä oppisopimuskoulutuksesta lähtien. Välillä Tuomas opiskeli insinööriksi. Vuonna 2016 hän siirtyi yhtiön markkinointi päällikön tehtävästä toimitusjohtajaksi.

− Isä antoi minulle aika isoja vastuita jo nuorena. Tulin markkinointipäälliköksi reilusti alle 30-vuotiaana, Tuomas kertoo.

− Olin jo tuolloin mukana tekemässä suuria päätöksiä yrityksessä. Ennen markkinointipäällikön pestiä Tuomas toimi yrityksessä projekti-insinöörinä.

− Kyllä Tuomas jo siinä osoitti, että hänessä olisi ainesta myös markkinointipäälliköksi. Ja kun hän opiskeli ammattikorkeakoulussa tuotantotaloutta, johon liittyy vahvasti myös markkinointi, niin ei minulla ollut epäilyksiä siitä, etteikö hän pärjäisi, Jorma sanoo.

− Olen uskonut Tuomaksenkin kohdalla, että tekemällä oppii. En halua olla koko ajan ohjailemassa vaan annan toimia itsenäisesti.

Yritysjäsenyys on luontevaa

Jorma Luoma kertoo, että tänä päivänä Lapua ketjut on menestyvä yritys, joka elää paljolti myös viennistä. Hän uskoo, että yksi menestykseen vaikuttanut tekijä on juuri rehti ja luotettava toiminta.

− On selvitty myös monenlaisista kuoleman laaksoista. Nyt tulevaisuus näyttää valoisalta.

Luomat pitävät kristillisen radiotyön tukemista erittäin tärkeänä. Tätä silmällä pitäen, Lapua-ketjut onkin liittynyt Kristityt Yhdessä ry:n yritysjäseneksi.

− Jäsenyyden kautta voimme luontevasti ja yritykselle sopivalla tavalla tukea toimintaa, Luomat sanovat.

Teksti: Ulla Pitkänen, Matias Villbergin haastattelun pohjalta

* * Tuomas ja Jorma Luoman haastattelu on alun perin julkaistu Radio Dein ystävien Aalloilla-lehdessä 2/2024. Tilaa lehdestä näytenumero.

 
Dei, ihmisen ääni, artikkeliban 5.9.- (2/2)