Sadat taiteilijat tarjoavat kirkoissa elämyksiä lauantai-iltana 19. syyskuuta. Seurakunnat keräävät tapahtumassa myös varoja pakolaisten auttamiseen.
Eri puolilla Suomea toteutettavassa Uskon yö –tapahtumassa on mukana yli 50 seurakuntaa.
Tarjolla on tempauksia, konsertteja ja työpajoja, joissa taide ilmentää uskoa muun muassa kuvataiteen, musiikin, runojen, stand up -komiikan ja tanssin keinoin. Toteuttajina ovat paikalliset taiteilijat ja harrastajaryhmät yhdessä seurakunnan kanssa. Joissakin seurakunnissa on esillä lasten taidetta, ja Lahden Launeen seurakunnassa on jopa oma ”työpaja” vauvoille”.
Yhteistä tapahtumille on kello 22 kajahtava Soi kunniaksi Luojan joko esityksenä tai yhteislauluna. Virsi on kunnianosoitus Jean Sibeliukselle, jonka syntymästä on tänä vuonna kulunut 150 vuotta.
Aloite Uskon yön järjestämiseen lähti seurakuntiin Kansan Raamattuseuralta. Yhteistyössä on mukana Crescendo Suomi.
”Uskon yö kutsuu vuoropuheluun ja vuorovaikutukseen. Kautta kirkon historian taide on ilmentänyt uskoa: kaipausta, epäilystä, epätoivoa, toivoa ja iloa. Uskon Yössä annetaan tilaa taiteilijoille, jotka ammentavat uskon rikkaasta perinteestä. Uskon yö viittaa myös hengellisessä elämässä koettavaan yöhön tai erämaavaiheeseen. Se merkitsee kulkemista uskon ja epäuskon rajapinnalla”, Kansan Raamattuseura tiedottaa.
Tapahtuman taustalla on alun perin runoilija Anna-Mari Kaskisen ajatus tarjota kristityille taiteilijoille paikka teostensa esittämiseen ja samalla mahdollisuus tavata toisiaan. Ensimmäinen Uskon Yö -tapahtuma järjestettiin noin 15 vuotta sitten Vivamossa Lohjalla.
Uskon Yö -idea on viety myös ulkomaille. Sveitsissä Baselissa toteutettiin vuonna 2013 laaja Nacht des Glaubens -tapahtuma.
Lisätietoja tapahtumasta täällä