Uskon Yö 2015 kokoaa 19.9. eri alojen taiteilijoita kirkkoihin eri puolilla maata.
Uskon Yö kokoaa taiteilijoita 19.9.2015 kirkkoihin eri puolilla maata. Ideana on yhdistää paikkakunnan kristittyjä taiteilijoita, taiteen harrastajia ja eri taiteen lajeja ilmaisemaan uskon eri puolia taiteen kautta. Valtakunnallinen, samanaikainen toteutus antaa tapahtumalle näkyvyyttä. Aloite tapahtumaan on lähtenyt Kansan Raamattuseurasta.
Sisällön suunnittelevat ja toteuttavat paikalliset taiteilijat ja harrastajaryhmät yhdessä seurakunnan kanssa. Ajatuksena on tehdä myös hyvää paikkakunnan parhaaksi ja illan mahdollinen tuotto voidaan ohjata yhdessä valittuun kohteeseen.
Yhdessä enemmän näkyvyyttä
Mukaan on ilmoittautunut noin viisikymmentä seurakuntaa eri puolilla Suomea, niin luterilaisia kuin muistakin kirkkokunnista.
”Tavoitteena on saada mukaan ainakin sata seurakuntaa. Mukaan ehtii vielä hyvin”, sanoo tapahtumaa koordinoiva kappelimestari ja tuottaja Lehari Kaustel.
”Minua innostaa erityisesti se, että kristityt toimivat yhdessä. Eri seurakunnista tullaan yhteen tai paikkakunnan eri seurakunnissa järjestetään yhtaikaa jotain samaa. Mitä laajempi tapahtuma, sen enemmän se näkyy.”
Tapahtumia yhdistää se, että klo 22 kaikkialla lauletaan samaan aikaan Sibeliuksen virsi Soi kunniaksi Luojan.
”Tuntuu hienolta ajatella, että ympäri maan eri paikoissa lauletaan samaan aikaan sama virsi. Siitä syntyy aika iso kuoro ja samalla juhlistetaan Sibeliuksen juhlavuotta.”
Kansainvälinen vientituote
Uskon Yö -tapahtumakonseptin ja nimen äiti on runoilija Anna-Mari Kaskinen, jonka aloitteesta ensimmäinen Uskon Yö järjestettiin Vivamossa kesällä 1999.
”Kun aloitimme, tavoitteena oli luoda foorumi, jossa kristityt taitelijat voivat tavata tosiaan ja yleisöään. Uskon Yössä usko ja taide voivat kohdata monimuotoisesti ja yllätyksellisesti. Vivamon tapahtumissa edustettuina on ollut useita eri taiteen lajeja. Yleisö on voinut myös osallistua taiteen tekemiseen erilaisissa työpajoissa. Tapahtuman lopuksi on vietetty taitelijoiden yhdessä rakentamaa messua”, Anna-Mari Kaskinen kertoo.
”Uskon Yö viittaa myös hengellisessä vaelluksessa koettavaan yöhön, erämaavaiheeseen. Se merkitsee kulkemista uskon ja epäuskon rajapinnalla. Jumalan varassa voimme kulkea yönkin halki.”
Uskon Yöstä on tullut vientituote. Pari vuotta sitten se innoitti Sveitsissä Baselissa kaupunginlaajuisen Nacht des Glaubens -tapahtuman ja seuraava on valmisteilla. Myös Tallinnan kirkoissa toteutettiin pari vuotta sitten laaja taidetapahtuma Heart Beat Tallinn -tapahtuman yhteydessä.
Vivamossa tapahtuma on toteutettu vuosittain, tänä vuonna keskitytään runoihin ja musiikkiin otsikolla Suven ja runon hehkua.