Kristilliset, muslimit, juutalaiset, hindut, buddhalaiset ja taolaiset johtajat ovat käynnistäneet maailmanlaajuiset pyrkimykset lopettaa sademetsien hävittämisen.
21:n maan uskonnolliset ja alkuperäiskansojen johtajat puhuivat Oslossa pidetyssä konferenssissa (19-21.6) metsänsuojelijoiden, ilmastotutkijoiden ja ihmisoikeusasiantuntijoiden kanssa sademetsien suojelusta. Heidän tavoitteenaan on kehittää toimintasuunnitelma vuonna 2018.
– Sademetsillä on keskeinen osa elämän ylläpimisessä, biologisen monimuotoisuuden edistämisessä ja ilmastonsuojelussa. Nyt sademetsiä uhkaa kato, meidän täytyy toimia ja pitää huolta niistä, ja sitä kautta myös maapallosta ja kaikeasta elämästä, totesi kirkkojen maailmanjärjestön pääsihteeri Olav Fykse Tveit.
Tämä on ensimmäinen kerta, kun eri uskontojen johtajat työskentelevät yhdessä alkuperäiskansojen ja luonnonsuojelijoiden kanssa. He haluavat aktivoida miljardeja uskovaisia ympäri maailmaa suojelemaan sademetsiä.
Etelä-Amerikan, Saharan eteläpuolisen Afrikan ja Aasian trooppiset sademetsät pienenevät nopeasti eri tekijöiden vuoksi, kuten palmuöljypuiden viljelyn, karjatuotannon sekä monesti laittomien kaivos- ja hakkuutoimien vuoksi. Vuositain sademetsää häviää Itavallan kokoinen alue.
Trooppisten sademetsien säilymistä pidetään yleisesti keskeisenä ilmastonmuutoksen pysäyttämisen kannalta. Metsät ovat ainoa todistettu lähestymistapa suurien hiilimäärien keräämiseen ja varastoimiseen. Siksi niiden hävittämisen lopettaminen vähentää hiilidioksidipäästöjä. Sademetsät myös tarjoavat ruokaa, vettä ja elannon 1,6 miljardille ihmiselle.