Kristityt kärsivät edelleen Iranissa uskonnonvapauden loukkauksista, varoittavat ihmisoikeusjärjestöt raportissaan.
Usean eri ihmisoikeusjärjestön julkaisema tuore raportti kertoo, että Iranissa uskonnonvapausrikkomuksia esiintyi viime vuonna yhä runsaasti, Christian Today (26.1) uutisoi. Vuoden 2021 aikana maassa pidätettiin vähintään 59 kristittyä, joista noin 30 kärsi vankeusrangaistuksen. Vähintään 209 ihmistä sai oikeuden tuomion, ja 35 heistä raportoi järjestöille intensiivisestä psykologisesta kidutuksesta.
Todelliset luvut ovat todennäköisesti suurempia, sillä monia tapauksia ei raportoida joko sen vuoksi, että kukaan ei kerro niistä – pidätyksen tekevät viranomaiset usein esittävät uhkauksia estääkseen julkisuuden – tai koska asianosaiset pyytävät luottamuksellisuutta, järjestöt kertovat.
Raportissa tuodaan esiin myös positiivisia kehityskulkuja. Marraskuussa Iranin korkein oikeus lausui, että yhdeksän kristityksi kääntyneen henkilön tuomiot pitää arvioida uudelleen, koska kristinuskon levittäminen yksityisissä asunnoissa ei ole esimerkki kokoontumisesta eikä ristiriidassa sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden kanssa, kuten esitettiin alkuperäisessä tuomiossa. Tämän päätöksen mukaan kotikirkon toiminta ja kristinuskon esillä pitäminen eivät ole rikoksia, raportti sanoo. Jää nähtäväksi, kuinka tämä päätös vaikuttaa vallankumousoikeusistuimissa. Kristityt on kuitenkin vapautettu heidän tapauksensa uudelleenarvioinnin ajaksi.
Toinen positiivinen kehitys raportin mukaan on, että viranomaiset eivät nostaneet syytteitä kahdeksaa islamista kristinuskoon kääntynyttä ihmistä vastaan. Uskonnon vaihtaminen on rikos sharia-lain mukaan, mutta se ei ole rikos Iranin lakien mukaan.
Raportti varoittaa kuitenkin epäjohdonmukaisuuksista Iranin oikeuslaitoksen toiminnassa – korkein oikeus hylkäsi kymmeneksi vuodeksi vankeuteen tuomitun kristityn pariskunnan valituksen. Tuomion perusteena oli pariskunnan osallistuminen kotikirkon toimintaan. Raportin mukaan oikeuden päätökset heijastavat enemmän yksittäisten tuomareiden näkemyksiä kuin oikeudellisen järjestelmän johdonmukaista kehitystä.
Raportin suositukset sisältävät muun muassa pyynnön Iranin hallitukselle ylläpitää kaikkien kansalaisten uskon- ja uskonnonvapautta ja vapauttaa kristityt, jotka ovat pidätettyinä epämääräisillä syytteillä liittyen heidän uskontoonsa tai uskonnolliseen toimintaansa.
Raportti vaatii myös, että kotikirkkojen ja niiden jäsenyyden kriminalisoinnista luovutaan. Se pyytää kansainvälistä yhteisöä pitämään Irania vastuullisena uskonnonvapausasioista nostamalla aiheen esiin sellaisten politiikkaa ja kauppaa käsittelevien keskustelujen yhteydessä, joissa maa on mukana.
Christian Solidarity Worldwide -järjestön perustaja Mervyn Thomas sanoo:
– Jälleen kerran raportti tarjoaa tärkeän muistutuksen siitä, että Iranin kristityt joutuvat edelleen kokemaan uskonnonvapauden loukkauksia. Vaadimme, että Iranin hallitus ottaa vakavasti raportin suositukset ja lakkaa rankaisemasta uskonnon harjoittamisesta, mikä on Iranin perustuslain mukaan sallittua.