Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Uskonnonvapaustilanne uhkaa kiristyä Kuubassa

 

Kuva: Sari Savela

Kuubassa äänestetään uudesta perustuslaista sunnuntaina 24. helmikuuta. Monet kristityt johtajat vastustavat lakiehdotusta. Läpimenneessään se heikentäisi uskonnonvapautta oleellisesti Kuubassa.

Eri kirkkokuntia edustavat protestanttiset seurakunnat ovat kasvaneet voimakkaasti viimeisten parinkymmenen vuoden aikana Kuubassa. Seurakuntia syntyy koko ajan lisää ja nykyiset saavat uusia jäseniä.

Suuri osa kuubalaisista pitää itseään nimellisesti katolisina. Käytännössä kristillisen uskon tuntemus on heillä usein ohutta ja monilla katoliseen uskontoon sekoittuu piirteitä noituususkonto santeriasta, jolla on myös laaja kannatus Kuubassa. Virallisesti Kuuban sosialistinen yhteiskuntajärjestelmä on ateistinen.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Kristillinen seurakunta on elänyt monenlaisia vaiheita 60 vuotta kestäneen sosialismin aikana. Vielä vajaa 30 vuotta sitten kristillisyyttä pyrittiin kitkemään kaikin tavoin; seurakuntia suljettiin ja pastoreita vangittiin ja kristittyjen työ- ja opiskelumahdollisuuksia vaikeutettiin. Viime vuosina tilanne on ollut parempi ja kristityt ovat saaneet kokoontua vapaasti. Kaikkea toimintaa kuitenkin valvotaan ja poliittisen järjestelmän arvostelusta joutuu vaikeuksiin.

Lakiluonnos huolestuttaa

Uskonnonvapaus uhkaa nyt kiristyä Kuubassa. Maassa äänestetään uudesta perustuslaista sunnuntaina 24. helmikuuta. Mikäli laki hyväksytään, se tarkoittaa merkittävää heikennystä uskonnonvapauteen Kuubassa.

Monet eri tunnustuskuntia edustavat kristityt johtajat ovat huolissaan uuden perustuslain sisällöstä, sillä se ei takaa kuubalaisille oikeutta harjoittaa tai vaihtaa vapaasti uskontoa. Ennennäkemättömän laajassa tunnustuskuntien välisessä kampanjassa viime syyskuussa kristityt johtajat vetosivat Kuuban hallitukseen, jotta perustuslakiluonnokseen sisällytettäisiin kansalaisten uskonnonvapauden takaavat lausekkeet.

Johtajia painostettu

Kuuban viranomaiset eivät kuitenkaan ole olleet halukkaita tekemään lakiluonnokseen esitettyjä muutoksia uskonnonvapauteen liittyen. Uuden perustuslakiluonnoksen uskonnonvapautta koskevat säädökset ovat oleellisesti heikompia kuin vuonna 1992 voimaan tulleessa edellisessä perustuslaissa.

Viime viikolla Kuuban hallituksen viranomaiset kutsuivat uskonnollisia johtajia eri puolilla maata neuvotteluihin, joissa johtajia painostettiin äänestämään lakiesityksen puolesta ja puhumaan sen hyväksymisen puolesta myös oman uskontokunnan edustajille.

*

60 vuotta vallankumouksesta

Kuuba itsenäistyi vuonna 1902. Vuoden 1959 alussa Fidel Castro (1926-2016) joukkoineen kaappasi vallan Fulgencio Batistalta. Pari vuotta myöhemmin Castro julisti vallankumouksen luonteeltaan sosialistiseksi.

Fidel Castro oli Kuuban presidenttinä vuoteen 2008 saakka, jolloin hän luopui vallasta pikkuveljensä Raúl Castron hyväksi.

Huhtikuussa vuosi sitten Karibianmeren saarivaltiossa päättyi lähes 60 vuotta kestänyt Castrojen aikakausi, kun Raúl Castro luopui vallasta ja hänen valitsemansa seuraaja Miguel Díaz-Canel aloitti presidenttinä. Todellista valtaa pitää edelleen jo varsin iäkäs Raúl, Fidelin pikkuveli, Castro.

Yhdysvaltain Kuuballe 1960-luvulla julistama kauppasaarto on voimissaan ja kuristaa maan taloutta.

Monelta osin Kuuba on jäänyt jälkeen kehityksestä. Useat välttämättömät kansantaloudelliset uudistukset odottavat toteutusta, kun rahaa ei ole.

*

Lähde: www.csw.org.uk