Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Uskonnottomien määrä kasvaa Yhdysvalloissa

 

Uskonnottomien ihmisten määrä kasvaa Yhdysvalloissa nopeaa vauhtia. Pew Research -järjestön tutkimusten mukaan viidesosa kaikista ja kolmasosa alle 30-vuotiaista yhdysvaltalaisista on uskonnottomia, mikä on enemmän kuin koskaan ennen.

 

Viimeisen viiden vuoden aikana uskonnollisesti sitoutumattomien aikuisten määrä on kasvanut viidestätoista hieman alle kahteenkymmeneen prosenttiin. Kuitenkin monet uskontokuntiin kuulumattomista aikuisista ovat jollain tavoin uskonnollisia tai hengellisiä. 60 prosenttia heistä uskoo Jumalaan. Yli puolet heistä kokee hengellistä yhteyttä luontoon ja 37 prosenttia heistä määritteli olevansa hengellisiä, mutta sanoutuvat irti uskonnollisuudesta. Kaksikymmentäyksi prosenttia heistä sanoi rukoilevansa joka päivä.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Uskonnottomien yhdysvaltalaisten kasvu liittyy sukupolven vaihdokseen. Nykypäivän nuorille aikuisille uskonnottomuus on paljon tavallisempaa kuin heitä vanhemman sukupolven edustajille. 

Yli puolet uskonnottomista rekisteröidyistä äänestäjistä äänesti demokraatteja tai taipuvat demokraattisen puolueen suuntaan. He ovat paljon todennäköisemmin poliittisia liberaaleja kuin poliittisia konservatiiveja. Suurin osa heistä kannattaa laillista aborttia ja saman sukupuolen avioliittoja.

Yllättäen noin neljännes uskontoon kuulumattomista uskoo astrologiaan ja jälleensyntymiseen. Osa heistä uskoo myös joogaan hengellisenä harjoituksena. Toisaalta uskonnollisesti sitoutumattomat ovat muita yhdysvaltalaisia vähemmän taipuvaisia ajattelemaan elämän tarkoitusta. He pitävät myös vähemmän tärkeänä kuulumista yhteisöön, jossa muut ihmiset omaavat samoja arvoja ja uskomuksia.

The Pew Forumin mukaan uskonnosta sitoutumattomien määrä tuntuu viitoittavan Yhdysvaltojen asteittaista uskonnollisuuden vähenemistä. Yhdysvallat pysyy kuitenkin hyvin uskonnollisena verrattuna esimerkiksi Eurooppaan.

 

The Pew Forumin raportti on luettavissa The Pew Forumin verkkosivuilla.