Viime vuosina on puhuttu paljon nuorten aikuisten kirkosta vieraantumisesta. Tampereen seurakuntien nuoret aikuiset ovat ryhtyneet tänä syksynä määrätietoisen taistelun tätä kehitystä vastaan. UskonPuhdistus -iltojen avulla pyritään tavoittamaan seurakunnasta etääntyneitä nuoria aikuisia ja varustamaan hengellisesti seurakunnassa jo mukana olevia.
Evankeliumin sanoma ja huumorilla höystetty monipuolinen ohjelma ovat UskonPuhdistu -iltojen valttikortteja. Viime lauantaina Aleksanterin kirkkoon kokoontui noin 850 nuorta aikuista.
– Haluamme vapauttaa nuorten aikuisten toimintakulttuurin, antaa vapaaehtoisille tilaa toimia ja rakentaa seurakuntaa. Perimmäisenä näkynä on muuttaa kirkon kulttuuri yhteisöllisemmäksi, Tampereen seurakuntien nuorten aikuisten toiminnan koordinaattori Timo Pöyhönen sanoo.
”Kirkon ongelmat eivät ole Raamatussa”
Tampereen ja Pirkanmaan evankelis-luterilaisten seurakuntien järjestämään ensimmäiseen UskonPuhdistukseen 9. lokakuuta kokoontui noin 660 nuorta aikuista. Toinen ilta viime lauantaina houkutteli paikalle — kuulijaa. Syksyn kolmas ilta järjestetään 4. joulukuuta.
Timo Pöyhönen hakee syitä runsaisiin osallistujamääriin vuosien perustyöstä, maakunnallisesta yhteistyöstä ja muun muassa elokuvateattereissa pyörineestä mainoskampanjasta. Hän ei usko, että kristinuskon oppia tarvitsee vesittää, jotta nuoret aikuiset saataisiin kirkkoon.
– Olemme huomanneet, että kristinusko toimii tämän päivän nuorilla aikuisilla ihan yhtä hyvin kuin on toiminut aikaisemminkin, jos he pääsevät elämään yhteisöllistä elämää. Ei meidän tarvitse keksiä uutta Raamattua tai päivittää näitä perusasioita. Kirkolla on kiusaus muokata sanomaansa ihmisille sopivammaksi, mutta se on väärä tie, Pöyhönen toteaa.
– Tämä ei ole mikään opillinen puhdistus. Luterilainen tunnustus on ihan hyvä, sitä ei tarvitse muuttaa. Kirkon ongelmat eivät ole tunnustuksessa tai Raamatussa. Kirkon ongelmat ovat enemmän toimintatapaan ja kulttuuriin liittyviä ongelmia.
Kohti yhteisöllisempää toimintaa
Vaikka sanomasta ei tingitä, UskonPuhdistus -illoissa on haettu uudenlaista viihdyttävämpää toteutusmuotoa. Illat koostuvat kolmesta osasta: varustavasta osasta, TV:stä tutun koomikon Janne Katajan talk show’sta ja rohkeasti uudistetusta messusta.
– Mielestäni nämä kolme osaa ovat tasapainossa. Näistä kolmesta kaksi on selkeästi sanomapainotteisia, mutta myös talk show’ssa on tavoitteena puhua asiaa. Illoissa saa myös viihtyä, UskonPuhdistuksen suunnitteluryhmän jäsenenä toiminut Outi Stüber sanoo.
– Jos sanoma ei ole kunnossa, kaikki sirkustemput ovat turhia. Olen kuitenkin vakuuttunut, että meillä on vahva Hengen lataus, aito halu välittää evankeliumia ja pitää Jumalan sanasta kiinni. Silloin metodit voivat olla rohkeitakin, Timo Pöyhönen lisää.
UskonPuhdistuksen ajatuksena on rohkaista nuoria aikuisia aloittamaan omissa seurakunnissaan yhteisöllisempää toimintaa. Tavoitteena on pienten yhteisöjen synnyttäminen eri puolille Pirkanmaata. Tampereella nuorten aikuisten toiminta on verkostoitunut Uusi Verso -nimen alle. Uudella Versolla on viisi yhteisöä eri puolella Tamperetta. Esimerkiksi Tampereen Harjun seurakunnassa kokoontuu Varikko-yhteisö, joka järjestää messun ”rennossa ilmapiirissä” joka toinen sunnuntai. Messujen lisäksi Uusi Verso tarjoaa muun muassa pienryhmätoimintaa ja parisuhdetoimintaa.
– Löysin hengellisen kodin Varikko-yhteisöstä. Uuden Verson toiminnoissa pääsee luomaan uudenlaista seurakuntakulttuuria ja vaikuttamaan asioihin, Outi Stüber mainitsee syiksi osallistua Uuden Verson toimintaan.