Kolme Afrikassa toimivaa islamistiryhmää, jotka ovat tehneet väkivaltaisia iskuja sekä kristillisiin että muihin kohteisiin, ovat alkaneet tukea toisiaan. Siksi niiden iskujen uskotaan lisääntyvän.
-On merkkejä siitä, että nigerialainen Boko Haram, somalialainen al-Shabaab ja Pohjois-Afrikassa toimiva Islamilaisen Maghrebin al-Quaida keräävät yhteisiä varoja ja räjähteitä ja kouluttavat taistelijoitaan yhdessä. Näin arvioi amerikkalaiskenraali Carter F. Ham, joka toimii Yhdysvaltain Afrikan-toimintojen johdossa. Hamin arviosta seminaaripuheessa 25. kesäkuuta ovat kertoneet useat uutistoimistot.
– Jokainen noista kolmesta organisaatiosta on itsessäänkin vaarallinen uhka. Minua todella huolestuttavat merkit siitä, että nämä kolme organisaatiota yrittävät koordinoida ja ajoittaa toimintojaan yhdessä, Ham sanoo.
Boko Haram on surmannut vuodesta 2009 alkaen yli tuhat ihmistä. Organisaatio on voimistanut iskuja kristittyjä vastaan erityisesti tänä vuonna. Al-Shabaab toteuttaa hallinnassaan olevilla Somalian alueilla erittäin tiukkaa šaria-lain versiota ja on surmannut lukuisia kristityiksi kääntyneitä somalialaisia. Maghrebin al-Quaida on tehnyt pommi-iskuja valtion rakennuksiin Algeriassa, siepannut länsimaalaisia ja osallistunut huumekauppaan.
Kenian kristityt ovat aiemmin
saaneet olla rauhassa
Suomenkin ulkoministeriö pitää terrorismin uhkaa esimerkiksi Keniassa suurena. Kenia osallistuu sotilaalliseen toimintaan väkivaltaista, ääri-islamistista al-Shabaabia vastaan Somaliassa tarkoituksenaan ajaa liike maan rakoon ja estää sitä sieppaamasta ja tappamasta Keniaan tulleita ulkomaisia matkailijoita ja avustustyöntekijöitä. Al-Shabaab on vannonut kostavansa Kenialle ja onkin iskenyt Keniassa useita kertoja erilaisiin kohteisiin.
Heinäkuun 1. päivänä tapahtunut isku kahta kirkkoa vastaan oli tähänastisista tuhotöistä tapettujen määrällä mitaten pahin. Naamioidut miehet hyökkäsivät jumalanpalvelusaikaan Garissassa Koillis-Keniassa lähellä Somalian rajaa kaupungin suurimpaan katoliseen kirkkoon ja Afrikan sisäämaalähetyksen perustamaan evankeliseen kirkkoon. Iskuissa kuoli Punaisen Ristin mukaan 17 ihmistä, ja 66 loukkaantui vakavasti. Ainakin yksi heistä kuoli myöhemmin sairaalassa.
Garissa on muslimienemmistöistä aluetta, vaikka muslimit ovat Keniassa noin kymmenen prosentin vähemmistö. Somalialaisryhmät eivät ole ennen tehneet määrätietoisia iskuja kenialaisiin kirkkoihin.
Muslimit tuomitsivat
iskut kirkkoihin
Kenialaiset muslimit tuomitsivat kirkkoiskut jyrkästi heti tuoreeltaan.
– Pommitusta Garissan kirkoissa voi kuvata vain barbaariseksi, kirjoitti muslimilehtimies Abu Ayman kenialaisen Nation-lehden verkkosivulla.
– Näyttää siltä, että syylliset pyrkivät kylvämään uskonnollisen epäsovun siemeniä maassamme, jonka ihmiset ovat eläneet yhdessä uskonnollisista eroista riippumatta, hän arvelee todeten, että tapettujen ja vammautuneiden ainut rikos oli etsiä hengen lepoa pyhäkössä, jollaisia pidetään yhtenä kaikkein rauhaisimmista paikoista.
Aymanin kirjoitus näyttää selvästi vilpittömältä. Hän vetoaa historiaan todistaakseen, että muslimit ovat enemmistöasemassakin jättäneet alueillaan vähemmistöinä asuvat kristityt ja kirkot rauhaan. Viime vuosien rajuja iskuja kristittyjä vastaan lukuisissa muslimimaissa ja esimerkiksi Nigeriassa ja Etiopiassa hän ei kuitenkaan mainitse.
Kenian muslimineuvoston johtaja Adam Wachu sitä vastoin kommentoi BBC:lle, että syylliset ovat päättäneet tehdä Keniasta toisen Nigerian.