Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Uskovaiset nuoret ry:n uudet johtajat panostavat YouTubeen ja nuorten palvelunäkyyn

 

Topias Meriö ja Veera Korhonen luotsaavat Uskovaiset nuoret – nettiyhteisöä.

Vuonna 2012 toimintansa aloittanut Uskovaiset nuoret -nettinuorisotyöjärjestö (UN) sai tammikuussa uusia johtajia, kun Topias Meriö valittiin yhdistyksen hallituksen puheenjohtajaksi ja Veera Korhonen varapuheenjohtajaksi.

Meriö korvaa Uskovaiset nuoret -yhdistystä pitkään johtaneen Mikael Elmolhodan, joka siirtyy toisiin tehtäviin.

Uudessa tehtävässään aloittava turkulainen Topias Meriö haluaa kehittää nettinuorisotyön kautta yhteisöllistä kulttuuria, jossa kaikki nuoret voivat palvella toisiaan elämäntilanteestaan riippumatta.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

– Haluamme tehdä nuorisotyötä niin, että sitä tekevät nuoret itse. Ei ole erikseen auttajia ja autettavia, vaan kaikki tarvitsevat tukea ja rohkaisua, ja kaikkien antama apu on arvokasta.

UN:n uudet vastuunkantajat unelmoivat myös nuorisoherätyksestä.

– Nuorisoherätyksen avaimena ovat nuorten lahjat ja potentiaali, se, että Jumalalla on jokaiselle kutsu. Haluamme nähdä Jumalan toimivan nuorten kautta yhä enemmän, kun he syttyvät elämään uskoaan todeksi joka päivä arjessaan, Korhonen sanoo.

Visiona elävät paikallistiimit

Kuopiolainen Veera Korhonen kokee erityisen tärkeäksi nettinuorisotyön jalkauttamisen paikallistoimintaan. Kun tähän asti UN on Suomessa vastannut siitä, että kuka tahansa uskova nuori saa missä tahansa tilanteessa henkilökohtaista apua, on hänen mukaansa aika ottaa seuraava askel.

– Aloimme syksyllä rakentaa ympäri Suomen yhteiskristillisiä nuorten palvelutiimejä. Niiden visio on olla uskovien ”jengi”, joka rukoilee ja palvelee yhdessä sekä Uskovaiset nuoret -ryhmässä että paikallisesti, Korhonen kertoo.

– Se, mitä Jumala jossain päin Suomea tekee, pitää saada mahdollisimman laajasti näkymään ja kuulumaan somessa.

Yksi Korhosen nuorisotyössä tekemä havainto on se, miten valtava määrä nuoria on uskossa, mutta ilman seurakuntayhteyttä. Syitä ovat hänen mukaansa esimerkiksi se, ettei kavereita löydy, “piireihin” ei pääse sisään tai taustalla on ikäviä kokemuksia.

– On kivempi mennä uutena seurakuntaan, kun sinne voi mennä paikallisen porukan kanssa, eikä yksin. Tarvitaan mahdollisimman pieni kynnys, jolla uskovien piireihin pääsee mukaan sillä tahdilla, kuin hyvältä tuntuu, hän toteaa.

Tubetusverkosto yhdistää nuoria tubettajia

Toinen uusien johtajien sydämellä oleva asia on UN Kollektio, joka perustettiin viime vuonna yhdistämään uskovia tubettajia eri kirkkokunnista. Taustajärjestöinä tubettajia tukemassa ovat Uskovaiset nuoret ry:n lisäksi Avainmedia ja Youth With A Mission.

– Tähän aiotaan panostaa jatkossakin. Tubettajat ovat niitä, joista nuoret tänä päivänä hakevat roolimallinsa. Meillä on Suomessa aivan mahtavia kristittyjä nuoria, jotka pohtivat tubettamista tai tekevät sitä jo, Meriö kuvailee.

Kollektion kautta nuoret tubettajat saavat yhteisön tuen, kalustoa, näkyvyyttä ja mentorointia. Tällä hetkellä mukana on jo toistakymmentä tubettajaa, joiden kanavat on listattu Kollektion Youtube-kanavalle.

– Olimme juuri tapaamassa Kollektio-tiimin tubettajia, ja tässähän innostuu itsekin kun niitä videoita katsoo! Vuonna 2019 tavoitteemme on nostaa tubettajien näkyvyyttä ja innostaa mukaan uusia kykyjä, jotka haluavat tuoda esiin kristillistä lifestyleä omannäköisillä tavoilla ja painotuksilla.

Painaako talous nuorisotyötä?

Julkisuudessa on viime kuukausina käsitelty usein kristillisten järjestöjen taloudellisia ongelmia. Koskettavatko nämä ongelmat myös nuorisotyötä?

– Onhan se myönnettävä, että taloustilanne tuntuu meilläkin raskaana. Nuorisotyö ja varsinkin yhteiskristillinen nuorisotyö on vaikea rahoitettava, koska työtä tehdään vain ja ainoastaan nuorille, ja sitä tekevät nuoret itse, Korhonen sanoo.

UN:n vastaus kristillisen järjestökentän taloushaasteisiin on Meriön mukaan käytännössä sitä, että nuorisotyötä tehdään palkatta, eikä yhdistys ylläpidä omia toimitiloja.

– Ne varat mitä on käytettävissä, käytetään niin suoraan nuoriin ja heidän näkynsä tukemiseen kuin vain on mahdollista. Uskonvaraisesti ja vapaaehtoisten lahjoitusten varassa on menty tähänkin asti. Rukoilemme ja uskomme, että Jumala pitää nuorista huolen jatkossakin.