Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Uudenkaupungin autotehtaalta työttömäksi jäänyt Marko Hiltunen: ”Työkokeilu seurakunnassa on ollut uskoa vahvistavaa”

 

Marko Hiltunen on paraikaa pari kuukautta kestävässä työkokeilussa seurakunnan nuorisotyössä. Kuva: Erja Taura-Jokinen

– Onneksi irtisanotuilla on ollut tukena työvalmentaja. Hän rohkaisi minua hyödyntämään ammatillista pätevyyttäni ja tärkeinä pitämiäni arvoja, sanoo Marko Hiltunen.

Marko Hiltunen varttui Pohjois-Karjalassa kristityssä perheessä ja suvussa. Hän kouluttautui nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi, mutta tarttui tilaisuuteen, kun Uudenkaupungin autotehdas etsi näyttävästi työntekijöitä koko Suomesta.

Mies muutti Joensuusta yli 550 kilometrin päähän.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Viisi vuotta autotehtaalla kestänyt vuorotyö kuitenkin hiipui lomautuksiin ja irtisanomisiin tuotannollisista ja taloudellisista syistä.

Hiltunen ei suinkaan ollut ainoa, joka sai ”lapun kouraan”.

Valmet Automotive ilmoitti alkuvuodesta vähentävänsä Uudenkaupungin tehtaalta yhteensä 940 henkilöä. Heistä 500 irtisanottiin, loput lomautettiin.

Irtisanottujen tukena on ollut työvalmentaja, joka kehotti Hiltusta hakeutumaan työkokeiluun Uudenkaupungin evankelis-luterilaiseen seurakuntaan.

Sopimus työkokeilusta tehtiin pariksi kuukaudeksi.

– Olen saanut olla Raamatun äärellä ja nauttia työpäivien mielekkyydestä, mutta myös siitä, ettei

kokeilijan tarvitse tehdä kokoaikaisen työntekijän tuntimääriä, toteaa mies kiitollisena.

Työkokeilu on toteutunut seurakunnan nuorisotyössä, joten hän on päässyt juttelemaan, pelailemaan, leikkimään ja musisoimaan lasten ja nuorten kanssa.

– Välillä työtehtävät ovat olleet fyysisiä, kuten tavaroiden kuljettamista paikasta toiseen, mutta myös hengellisiä. Olen saanut valmistella ja pitää hartauksia, mikä on ollut kiinnostavaa ja omaa uskoa vahvistavaa.

Ja leirillä työkokeilijallakin on ollut kivaa!

Vaikka seurakunta olisi mukava tulevaisuuden työpaikkana, ei väylä kirkon ammattiin ihan helposti avaudu.

– Omilla koulutuksillani en ole siihen pätevä eli joudun harkitsemaan, lähdenkö vielä useammaksi vuodeksi koulun penkille.

Vastaava nuorisotyönohjaaja Paula Pöntinen Uudenkaupungin seurakunnasta toivotti työkokeilijan syyskuussa lämpimästi tervetulleeksi.

– Minusta on tärkeää, että seurakunta avaa ovensa työharjoittelijoille ja -kokeilijoille. Kenelle tahansa olisi antoisaa päästä kokemaan ja näkemään erilaisia työpaikkoja.

Tosiasia kuitenkin on, että tulokas vaatii aina esimieheltä perehdytystä, tukea ja ohjeistusta.

Siihen on hyvä varautua.

– Pientä aivojumppaa vaatii sekin, että itse kuuluu seurakunnan työajattomiin, kun työkokeilijalla on tarkasti määritellyt tunnit.