Sisällissodan puhkeamisesta Sudanissa on yli vuosi. Seksuaalinen väkivalta on kasvanut, ja kristityt ovat sen keskipisteessä. Nämä viestit ovat vasta vaaran alku kristittyjen suhteen.
Konflikti alkoi, kun The Rapid Support Forces (RSF, Nopean Tuen Voimat) hyökkäsi hallituksen kohteisiin. RSF:ää johtaa Hemedti-niminen mies, joka johti myös pahamaineista aseellista ryhmää, jonka uskotaan olevan vastuussa Darfurin kansanmurhasta. RSF:ää vastaan taistelee Sudanin ”virallinen” armeija, Sudanese Armed Forces (SAF).
Tuhansia ihmisiä on kuollut tai haavoittunut, ja konflikti on saanut aikaan valtavan pakolaiskriisin. Konflikti on laajentunut koko maahan, mutta suurin osa taisteluista on keskittynyt pääkaupunki Khartumin seudulle.
Molemmat osapuolet syyllistyvät sotarikoksiin
Heinäkuun lopulla julkaistussa Human Right Watchin (HRW, Ihmisoikeuksien tarkkailu) raportissa kerrotaan RSF:n tehneet Khartumin alueella laajamittaisesti seksuaalista väkivaltaa. Lisäksi sekä RSF että SAF ovat hyökänneet terveydenhuollon työntekijöiden ja paikallisten vastuuhenkilöiden kimppuun sekä terveydenhuoltolaitosten tiloihin.
Myös Médicins Sans Frontiers (MSF, Lääkärit ilman rajoja) on raportoinut, että sodan seurauksena Sudanin yhteisöt kohtaavat mielivaltaista väkivaltaa, tappamista, kidutusta ja seksuaalista väkivaltaa sekä jatkuvia hyökkäyksiä terveydenhuollon työntekijöitä ja tiloja kohtaan.
Huom! Seuraava teksti sisältää kuvauksia seksuaalisesta väkivallasta ja muista julmuuksista, mikä saattaa järkyttää.
”RSF on raiskannut, joukkoraiskannut ja pakottanut avioliittoon lukemattomia naisia ja tyttöjä Sudanin pääkaupungin asuntoalueilla”, sanoo Laetitia Bader, HRW:n Afrikan varajohtaja.
“Molemmat sodan osapuolet ovat estäneet naisilta ja tytöiltä avunsaannin ja tukipalvelut pahentaen heidän kohtaamaansa vahinkoa sekä jättäneet heidät kokemaan, ettei missään ole turvallista.”
”RSF on raiskannut, joukkoraiskannut ja pakottanut avioliittoon lukemattomia naisia ja tyttöjä Sudanin pääkaupungin asuntoalueilla.”
Laetitia Bader, Human Right Watchin Afrikan varajohtaja
RSF on myös ryöstänyt naisia ja tyttöjä, ja sulkenut heitä koteihin ja hallitsemiinsa tiloihin alistaen heidät seksuaaliselle väkivallalle ja muulle kaltoinkohtelulle. RSF:n jäsenet ovat joskus hyökänneet seksuaalisesti naisten ja tyttöjen kimppuun heidän perheenjäsentensä nähden.
SAF:n otettua vallan Omdurmanin kaupungissa vuoden 2024 alkupuolella kerrottiin vähemmän tapauksia, mutta tapausmäärissä raportoitiin nousu. Raportin mukaan myös miehiä ja poikia on raiskattu.
Radio Tamajuz kirjoitti heinäkuussa MSF:n tekemästä tutkimuksesta, jossa oli mukana 135 seksuaaliväkivallasta hengissä selvinnyttä, joita MSF:n lääkintätiimit hoitivat heinä-joulukuun 2023 välillä pakolaisleireillä Tsadissa lähellä Sudanin rajaa. Hengissä selvinneistä 90 prosenttia oli joutunut aseellisen tekijän uhriksi, 50 prosenttia oli pahoinpidelty omassa kodissaan ja 40 prosenttia oli joutunut useiden hyökkääjien raiskaamaksi.
Arviot haavoittuneiden ja kuolleiden määristä vaihtelevat. MSF julkisti raportissaan hoitaneensa tuhansia konfliktiin liittyviä haavoittuneita potilaita. Vammat ovat olleet enimmäkseen räjähdysten, ampumisten ja puukotusten aiheuttamia. Yhdessä sen tukemista sairaaloista hoidettiin 6776 väkivallan haavoittamaa potilasta 15.8.2023-30.4.2024 välisenä aikana. Se on keskimäärin 26 potilasta päivässä.
Kristityt ovat kokeneet monenlaista kärsimystä
Väkivalta on kohdannut kaikkia sudanilaisia, mutta Open Doorsin tiimien mukaan kristityt joutuvat kokemaa lisäkärsimystä.
”Kristittyihin kohdistuva vihamielisyys on erityisen akuuttia Sudanin pääkaupungin Khartumin ulkopuolella”, sanoo Fikiru*, Open Doorsin tutkimusasiantuntija.
”Konfliktin ytimessä on pääkaupunki, missä suurin osa kristityistä elää. Monet ovat joutuneet pakenemaan, kun taas ne, jotka jäävät, saattavat olla pakotettuja valitsemaan puolensa konfliktissa joutuen siten lisävaaraan.”
Fikirun mukaan suuri osa Sudanin kirkon jäsenistä, jotka kykenisivät normaalisti auttamaan avun jakamisessa ja haavoittuneiden uskovien hoitamisessa, ovat joutuneet pakenemaan.
Suuri osa Sudanin kirkon jäsenistä, jotka kykenisivät normaalisti auttamaan avun jakamisessa ja haavoittuneiden uskovien hoitamisessa, ovat joutuneet pakenemaan.
Fikiru, Open Doorsin tutkimusasiantuntija
Toistaiseksi voimme vain rukoilla ja rohkaista kansainvälistä yhteisöä työskentelemään väkivallan lopettamiseksi.
”Open Doors toivottaa tervetulleeksi USA:n ja muiden maiden jatkuvat pyrkimykset saada yhteen sotivat ryhmittymät ja kehottaa Sudanin kumppaneita jatkamaan kaiken mahdollisen tekemistä vakuuttaakseen osapuolet löytämään konfliktiin ratkaisuja”, Open Doorsin Saharan eteläpuolisen Afrikan työstämme tiedottava Jo Newhouse sanoo.
”Taistelu menneen vuoden aikana ei ole ratkaissut yhtään kiistaa vaan vain pahentanut kaikkein haavoittuvimpien kärsimystä. Sudanin kumppanit ja koko kansainvälinen yhteisö eivät voi seistä joutilaina, kun siviileillä ei ole minne paeta.”
*Nimi muutettu turvallisuussyistä.