Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Uusateismi on kuollut – tai ainakin se on henkitoreissaan

 
Justin hymyilee pöydän ääressä. Pöydällä on mikrofoni.

Uusateismi on kuopattu ja osin jopa sen ansiosta Jumala kiinnostaa taas enemmän, väittää Justin Brierley kirjassaan The Surprising Rebirth of Belief in God (Tyndale 2023). KUVA: JUSTIN BRIERLEYN ARKISTO

Uusateismi nousi ja hiipui. Uusi kirja esittää, että maallistumisen vuorovesi on kääntymässä ja kristillinen usko tekee paluuta.

Kun uusateismi rantautui Suomeen viitisentoista vuotta sitten, harva uumoili, että ilmiössä voisi olla kyse Jumalan lahjasta kirkolle. En minä ainakaan. Todistin muutamien kristittyjen nuoruuden ystävieni ja opiskelutoverieni luopuvan uskostaan, kun heistä tuli näkyvästi ateisteja. Nämä luopumukset saivat minut muun muassa tarttumaan biologi Richard Dawkinsin myyntimenestykseen Jumalharha(engl. The God Delusion) ja elvyttivät teini-iän harrastukseni uskonpuolustukseen eli apologiaan.

Uusateismi on kuitenkin kuopattu ja osin jopa sen ansiosta Jumala kiinnostaa taas enemmän, väittää Brittiläinen Unbelievable-podcastin pitkäaikainen juontaja ja kirjailija Justin Brierley. Hän julkaisi viime syksynä teoksen The Surprising Rebirth of Belief in God (Tyndale, suom. Jumala-uskon yllättävä uudestisyntymä). Näin siitäkin huolimatta, että kirkkojen jäsenmäärät laskevat. Miten näin oikein pääsi käymään?

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Uusateismin nousu oli syöttö apologian lapaan

Brierleyn mukaan tapahtui montakin asiaa. Aivan ensimmäiseksi jotkut kristityt ja seurakunnat havahtuivat apologian tärkeyteen nopeasti. Vaikka uskonpuolustajien esiinmarssi ei yksin keikauttanut nurin uusateismia muotina, sen rooli tarinassa on silti kiinnostava.

Apologian suuren yleisön tietoisuuteen toi episodi, jossa Richard Dawkins kieltäytyi väittelemästä kristityn apologeetan ja filosofin, William Lane Craigin, kanssa Oxfordissa. Dawkinsin syyt kieltäytymiselle vaihtelivat, ja ne kirvoittivat pelkuruussyytöksiä muilta ateisteilta julkisuudessa ja toimivat tehokkaana mainoskampanjana tilaisuudelle. Tapahtuma päätettiin järjestää kieltäytymisestä huolimatta Craigin ja toisten ateistipuhujien kanssa.

Tahattomasti onnistuneen kampanjan kruunuksi Brierley tiimeineen jätti kieli poskessa tyhjän tuolin lavalle siltä varalta, että Dawkins ilmaantuisikin paikalle. Ei ilmaantunut. Sen sijaan nokkela tempaus oli kuin symbolinen lähtölaukaus uusateismin hajoamiselle.

Teksti: Miikka Niiranen

***

Lue koko artikkeli uusateismin hiipumisesta ja siihen johtaneista syistä Uuden Tien verkkolehdessä.

Koko artikkelin lukeminen edellyttää Uusi Tie -lehden tilausta.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet