Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Uusi etu- ja sukunimilaki astui voimaan vuoden 2019 alusta – lapsella voi olla jopa neljä etunimeä

 

Kuva: Wikimedia Commons/Creative Commons

Vuoden 2019 alussa astui voimaan uusi etu- ja sukunimilaki. Lain mukaan sukunimiä voi olla kaksi ja etunimiä jopa neljä. Muutokset vaikuttavat seurakunnissa sekä kasteisiin että avioliitoon vihkimisiin.

Nimilainsäädäntöä on haluttu päivittää vastaamaan kansainvälisiä nimikäytäntöjä ja perherakenteiden muuttumista. Uudistunut lainsäädäntö mahdollistaa kahden sukunimen yhdistämisen esimerkiksi niin, että lapsella on sekä äidin että isän sukunimen yhdistelmä. Sukunimi voidaan kirjoittaa yhteen väliviivalla tai kahtena erillisenä sanana. Sukunimen kirjoitusmuoto on päätettävä nimeä valittaessa. Sukunimiä voi olla enintään kaksi.

Lapsi voi jatkossa saada kolmesta neljään etunimeä. Lainsäädäntö edellyttää, että jokaisella on etunimi, joka ei ole omiaan aiheuttamaan pahennusta tai haittaa, eikä ole etunimeksi ilmeisen sopimaton.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Uuden lain mukaan vanhempien tulee ilmoittaa lapsen nimi kolmen kuukauden kuluessa. Seurakuntien on tarkastettava nimen lainmukaisuus ja siirrettävä asia tarvittaessa maistraatille. Avioliittoon vihittävien pitää jatkossa valita sukunimensä jo avioliiton esteiden tutkimisvaiheessa.