Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Uusi hengellinen lukemisto syntyi ilosta, virsistä ja sielunhoitajan kokemuksesta

 

Raimo Mäkelää innosti päivittäisen hengellisen lukemiston kirjoittamiseen tanskalainen julistaja ja kirjailija Hans Erik Nissen jo 1990-luvulla. Samaan houkutteli myöhemmin saksalainen pietistijohtaja Christoph Morgner. – Vasta nyt ehdotukset ovat toteutuneet, Mäkelä sanoo. Kuva: Sari Savela

Raimo Mäkelä ei ole saanut Jeesuksen ihastelemisesta tarpeekseen. Lähes seitsemän vuosikymmentä evankeliumin palveluksessa on tuottanut paksun ja kypsän hengellisen päivittäislukemiston.

Kun on 67 vuotta julistanut, opettanut ja hoitanut sieluja sekä kirjoittanut siinä ohessa väitöskirjan ja parikymmentä muuta kirjaa, eikö kaikki ole jo sanottu?

– Ei, tuumaa rovasti, teologian tohtori Raimo Mäkelä.

Parempi aviol. neliöb. 16.-22.9. (ilm.1/2)

Elämänkokemus, joka on kertynyt opinnoissa, pappina, OPKOn pääsihteerinä, Suomen Raamattuopiston Säätiön toiminnanjohtajana, neljän lehden päätoimittajana sekä tietokirjailijana, on tiivistynyt yli 600-sivuiseksi päivittäislukemistoksi Jeesuksen kanssa kaikki päivät (Perussanoma).

Kirjan nimi viittaa lupaukseen, jonka Jeesus antoi opetuslapsilleen lähetyskäskyssään: ”Minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun saakka.” Mäkelä on valinnut jokaiselle päivälle Raamatusta yhden tai useamman kohdan, jotka kertovat jotakin tärkeää ja ehkä yllättävääkin Jeesuksesta.

– Sananlaskujen kirjan ja Uuden testamentin kirjeiden tapaan yritän puhua uskosta ja elämästä kattavasti. Sanottavani määräytyy Raamatusta. Se on ollut ennen minua ja meitä. Se on meistä riippumaton, puhuu meistä ja meille. Se pyrkii sisälle meihin, Mäkelä kuvailee uusimman kirjansa pohjavirettä.

Kohtalonyhteyttä Vapahtajan kanssa

Kirjoittamisen pariin Raimo Mäkelää ovat vetäneet muun muassa rakkaus kirjoihin ja hänen niistä itselleen saamansa apu.

– Kirjat ovat olleet minulle merkittäviä opettajia, keskustelukumppaneita ja auttajia. Kun olin 1960-luvulla nuorisopappina Helsingissä, meillä oli viikon päätapahtumassa aina kirjapöytä. Halusin opastaa nuoriammekin lukemaan hengellistä kirjallisuutta.

Mäkelän kirjan keskeinen sisältö kuvaa uskovan kohtaloyhteyttä Jeesuksen kanssa.

– Uudessa testamentissa on 14 ilmaisua sille, mitä olemme uskossa yhdessä Jeesuksen kanssa. Haluan korostaa Jeesuksen henkilön ja työn ehdotonta keskeisyyttä uskossa ja elämässä.

Mäkelä painottaa, ettei Pyhä Kolmiykseys ole mihinkään unohtunut. Jeesus elää ja toimii yhdessä Isän ja Hengen kanssa.

– Olen iloinnut kirjoittaessani niin kuin aina Jumalan sanaa välittäessäni. Siksi uskallan toivoa, että kirjoittamani tuottaa lukijallekin iloa, Mäkelä sanoo.

Lyhyitä tekstejä luodessaan hän on ammentanut myös ihmistuntemuksesta, jota hänelle on syntynyt vuosikymmeniä kestäneessä sielunhoitajan tehtävässä.

– Yhdessä on etsitty ratkaisuja ongelmiin.

Innoitusta virsikirjasta

Myös virsikirja on tarjonnut Raimo Mäkelälle kosolti inspiraatiota. Virsikirja on hänen hengellinen aarreaittansa ja kenties rakkain rukouskirja.

– Monia virsiä on koeteltu vuosisatojen ajan. Kirjani rukouksissa liityn virsien sanomaan. Toivon, että kirjani voisi toimia myös sisäänajona virsikirjan rikkaaseen maailmaan. Selitän myös muutamia psalmeja eli Raamatun virsiä.

Kirjoittaja antaa lukijalle muutaman vinkin mielen virittämiseksi.

– Voit sytyttää kynttilän ja asettaa eteesi Ristiinnaulitun kuvan, Jeesus-ikonin tai Torinon käärinliinan kasvokuvan.

Jeesuksen kanssa kaikki päivät julkistetaan Suomen Raamattuopiston järjestämillä Hengellisillä syventymispäivillä Järvenpää-talossa sunnuntaina 25. elokuuta. Samassa yhteydessä julkistetaan myös FT, KM Päivi Poukan teos Kasvuvoimaa vanhemmuuteen ja Suomen Raamattuopiston Pohjanmaan aluejohtajan, pastori Lasse Pesun kirja Hyvyyden lähteellä.