Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Uusi näkökulma evankeliointiin muutti Willem Joubertin elämän

 

Willem Joubertin vaimo rukoili hänen uskoontuloaan kahdeksan vuotta. Nyt Willem tekee töitä maailman evankelioimiseksi. Kuva: Niina Tuovinen

Jumala haluaa tavoittaa viimeisetkin evankeliumista osattomat ihmiset maapallolla. Willem Joubert kertoo, mitä ovat Etelä-Afrikassa alkunsa saaneet L-10-T-kurssit.

Suomessa tammikuussa vieraillut eteläafrikkalainen Willem Joubert on ollut mukana kehittämässä uusvanhaa lähestymistapaa Jumalan valtakunnan eteen päin viemiseen – uutta siksi, että joskus itsestäänselvät asiat unohtuvat.

Joubertin kotikaupungissa Johannesburgissa alkaneen merkittävän hengellisen prosessin tuloksena on syntynyt ”Luke 10 Transformation” (Luukas 10 – muutos) -kurssi. Kyseessä on Jeesuksen näyttämään elämäntapaan kannustava konsepti, jonka materiaali on saatavilla ilmaiseksi kenen tahansa kiinnostuneen käyttöön. Se on levinnyt jo 31 maahan ja uusia kohteita etsitään jatkuvasti.

Kirkkorekry neliöb. 14.-27.10.

2000-luvun alussa Jumala nosti Etelä-Afrikan pääkaupungissa vaikuttavien herätysjohtajien sydämelle Luukkaan evankeliumin luvun 10 ja he haastoivat sen innoittamina kaikkia kaupungissa toimivia rukousryhmiä rukoilemaan lisää työntekijöitä elopellolle. Rukousliikehdintä kaupungissa oli vahvaa ja vajaan vuoden sisällä anomuksiin alkoi tulla vastauksia.

– Jumala puhui meille siitä, että hänellä on tässä kaupungissa miljoona työntekijää. Koimme myös kehotusta opettaa näille miljoonalle uskovalle Luukkaan evankeliumin kymmenennen luvun periaatteista.

Ensin rukous ja palveleminen

Prosessin tuloksena syntyi kurssi ja opetusmateriaalit, joiden tarkoituksena on rohkaista ja haastaa kaikkia kristittyjä siihen elämäntapaan, johon Jumala heidät alunperin tarkoittikin – rukoilemaan ympärillä olevien ihmisten puolesta, solmimaan ystävyyssuhteita heidän kanssaan, palvelemaan heitä ja sen jälkeen kertomaan heille myös Jeesuksesta, miten Pyhä Henki milloinkin johdattaa.

– Kyse ei ole evankelioimisesta eikä evankelioimiskurssista, vaan uskon todeksi elämisestä. Se kutsu tarkoittaa kaikkia, lapsista vanhuksiin, ei vain niitä, jotka kokevat olevansa evankelistoja.

– Teimme opetusmateriaalin siksi, että muutos kohtaa aina vastarintaa. 96 prosenttia kristityistä ajattelee, etteivät he kykene. Kurssi on väline ja apu seurakunnille tällaisen elämäntavan opettamiseksi. Sen aikana ihmiset huomaavat, että heistä onkin tähän.

Joubert kertoo, että kun asennoituu ihmisiin ensin rukouksen ja palvelemisen kautta, todistamisesta tulee luonnollinen osa kommunikointia. Jokainen kykenee vastaamaan kysymyksiin, joita heille uskosta esitetään. Sen lisäksi jokainen voi johdattaa ihmisiä uskoon sen kyvyn mukaan, mitä heillä on.

– Eräs vartija auttoi minua kerran ystävällisesti löytämään autoni kauppakeskuksen parkkipaikalta. Koska olin L-10-T:n periaatteiden kautta oppinut palvelemaan ihmisiä ympärilläni, kysyin häneltä, kuinka voisin vuorostani olla hänelle avuksi. Yllätyksekseni vartija kysyikin minulta, tiesinkö minä jotakin Jeesuksesta. Sain johdattaa hänet siinä paikalla uskoon.

Opetuslapseuttaminen tärkeää

Joubert muistuttaa, että uskovien opetuslapseuttaminen Jeesuksen elämäntapaan on haaste kaikkialla, missä kristillisyys ei ole enää vain ensimmäisen sukupolven elämää.

– Länsimaissa aktiivikristittyjen määrä laskee, mutta sama haaste on myös esimerkiksi Kiinassa, jossa kasvaa uuden sukupolven kristittyjä. He ovat kasvaneet kristityissä kodeissa eivätkä ole samalla tavalla joutuneet pohtimaan omaa uskoaan kuin vanhempansa. Efesolaiskirjeen mukaan pastorien ja apostolien tehtävänä on valmistaa pyhät palveluksen työhön. Me opetamme ihmisille, että he ovat sataprosenttisesti Jeesuksen palveluksessa.

Niina Tuovinen

Lue koko Joubertin haastattelu Ristin Voiton numerosta 9/2014.