Lempäälän seurakunta ryhtyi miettimään ja tarjoamaan sisältöjä paikalliskoulun uskontotunneille. Luokanopettaja Laura Joukaisen mielestä uusi opetussuunnitelma ei kavenna kristillisten sisältöjen osuutta uskonnonopetuksessa.
Suomen kouluissa otettiin tänä syksynä käyttöön uusi perusopetuksen opetussuunnitelma, joka vaikutti myös uskontotunteihin.
Miltä muutos on tuntunut yksittäisen opettajan työelämässä?
– Yhden vuosiviikkotunnin väheneminen 3.-6. luokilla oli arvattavissa. Muuten opetussuunnitelma on ajan hermolla ja innostava, summaa luokanopettaja Laura Joukainen.
Uusi opetussuunnitelma antaa raamit uskonnonopetukseen, mutta sisältöjä on määritelty tarkemmin seutukunnallisesti.
Kouluissa tahdotaan nyt lisätä oppimisen iloa ja opiskeluun liittyviä myönteisiä kokemuksia. Se kannustaa vuorovaikutukseen, tekemiseen, ponnisteluun, uuden oivaltamiseen ja tuottamiseen.
– Opetussuunnitelma kannustaa opiskelemaan erilaisissa oppimisympäristöissä; luokan ulkopuolella on paljon elämää.
Laura Joukainen kertoo, että Lempäälässä uusi perusopetuksen opetussuunnitelma aktivoi myös seurakunnan työntekijät.
– Seurakunnassa ryhdyttiin miettimään, miten he voisivat rikastaa koulun uskonnonopetusta. Kokoonnuimme yhdessä tutkimaan opetussuunnitelman sisältöjä ja työntekijät ideoivat erilaisia paketteja, joita eri vuosiluokille tarjoavat. Se oli meille opettajille ilahduttava ja tervetullut kädenojennus.
– Seurakunnassa kouluyhteistyön tiivistäminen on vielä viimeistä silausta vailla, mutta arvelen, että oman luokkani kanssa pääsen nauttimaan siitä parisen kertaa kuluvan lukuvuoden aikana.
Yleisessä keskustelussa on viime vuosina pohdittu esimerkiksi suvivirren ja joulujuhlien seimikuvaelmien kohtaloa. Tiukentaako uusi opetussuunnitelma kristillisten sisältöjen osuutta uskonnonopetuksessa?
– Mielestäni ei. Koulun uskonnonopetus on yhä oman uskonnon opetusta, ja lapsi tutustuu erityisesti omaan katsomusperinteeseensä.
Tunnustuksellista uskonnonopetus ei ole ollut vuosiin.
– Erilaisia maailmankatsomuksia ja uskontoja tarkastellaan entistä aiemmin. Tarkoitus on opettaa tarkkanäköisyyttä samalla kun kannustetaan kunnioittamaan elämää sekä oman ja toisen pyhää.
– Kokemukseni mukaan on helpompaa ymmärtää ja kunnioittaa toisen uskontoa, kun ensin tietää, miltä perustalta itse ponnistaa.
Laura Joukainen on opiskellut niin lastentarhan-, luokan- kuin uskonnonopettajaksikin. Hän on Lempäälän seurakunnan aktiivijäsen, joka vaikuttaa Majakka-yhteisön johtoryhmässä.
Hän myös keikkailee mm. kristillisissä tapahtumissa yhdessä muusikkopuolisonsa Peter Joukaisen kanssa.