Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Uusi tutkimus tarkastelee kirkon ja valtion suhdetta

 

Kuva: Markku Pihlaja / Kirkon kuvapankki

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tutkimuskeskus on julkaissut kirkon ja valtion suhdetta käsittelevän tutkimuksen.

Tutkimuksen mukaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja valtion suhteeseen kaivataan muutosta. Muun muassa kirkon verotusoikeus on kyseenalaistettu.

Tutkija Leena Sorsa kertoo suomalaisen yhteiskunnan moniarvoistuneen nopeasti, mistä johtuen myös keskustelu uskonnonvapaudesta on lisääntynyt. Hänen mukaansa sekä valtiokirkon kannattamiseen että toiveeseen täysin uskonnosta vapaasta yhteiskunnasta liittyy kuitenkin omat ongelmansa.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

”On nähtävissä, että niin valtiokirkollinen järjestely kuin sekularistinen yhteiskuntanäkemyskin ovat ongelmallisia uskonnonvapauden ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta”, Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tiedotteessa kirjoitetaan.

Suomessa oli virallisesti valtiokirkko vuoteen 1870 asti. Termillä tarkoitetaan järjestelmää, jossa valtio ja kirkko ovat kiinteässä suhteessa toisiinsa eli valtio sitoutuu tiettyyn uskontunnustukseen mutta toisaalta myös käyttää ylintä päätäntävaltaa kirkossa.

Lähde: Kirkon tiedotuskeskus