Naantalin kirkossa soitettiin pitkäperjantaina poikkeuksellisesti urkumusiikkia. Kanttori Kari Vuolan mukaan musiikki voi avata vaikeita tekstejä uusilla tavoilla.
Perinteisesti pitkäperjantain jumalanpalveluksessa urutkin vaikenevat. Naantalin seurakunnan kanttorin Kari Vuolan mukaan kaikkien soitinten käyttö pitkäperjantaina oli ennen kirkkolailla kielletty. Nykyään minkäänlaisia rajoituksia ei enää ole – ja siksi Vuola soittaa jumalanpalveluksissa musiikkia monipuolisesti myös pitkäperjantaina.
Vuola kertoo tulevansa suvusta, jossa oli paljon pappeja, ja 13-vuotiaana kiinnostuneensa kotikirkon urkujen soitosta. Hän muistuttaa, ettei kanttorin tehtävissä voisi toimia, jollei olisi uskossa. Siksi Vuola tuokin jumalanpalveluselämään oman osansa – musiikin.
Musiikki kuuluu myös pitkäperjantaihin
Tänä pitkäperjantaina Naantalin kirkossa soitettiin uutta, modernia musiikkia. Vastausmusiikkina kuultiin Hannu Pohjannoron säveltämä …sic desolatus moritur (”… ja niin hän kuolee hylättynä”), joka oli Naantalin seurakunnan tilaus juuri tähän pitkäperjantain jumalanpalvelukseen.
– Modernin musiikin soittaminen kirkossa on aina riski ja tässä tapauksessa haimme oikein hallinnon päätöksen, tämä on pitkäperjantaina kuitenkin epätavallista. Nyt jälkikäteen olen erittäin tyytyväinen; vaikka soraääniä varmasti kuuluu, monet olivat myös kokeneet musiikin erittäin vahvasti, Vuola kertoo tilauksesta.
Vuola selittää, että musiikki kuuluu olennaisesti jumalanpalvelukseen, ja se myös kuuluu kirkkoon. Kirkolla on myös vankka asema Suomen musiikkihistoriassa.
– Musiikki tuo jumalanpalvelukseen aivan uuden aspektin. Etenkin pitkäperjantaina, kun käsitellään hylätyksi tulemista ja kuolemaa, musiikki saattaa avata teksteistä aivan uusia puolia.
Vuola lisää myös, että muunkin kuin kirkkomusiikin soittaminen jumalanpalveluksissa saattaa houkutella kirkkoon musiikin perässä myös niitä, jotka eivät sinne muuten tulisi. Samalla myös vakituiset seurakuntalaiset tottuvat kuuntelemaan musiikkia. Naantalissa näin on jo käynyt.