Kristitty lähihoitaja Jennifer Melle hyllytettiin ja asetettiin tutkintaan, koska hän käytti miespuolisesta, pedofiliasta tuomitusta potilaasta nimitystä ”herra”. Potilas, joka identifioi itsensä naiseksi, raivostui ja solvasi Melleä rasistisesti.
Jennifer Melle, 40, oli työvuorossa St. Helier -sairaalassa Isossa-Britanniassa, kun hän joutui tilanteeseen, jossa biologinen miespotilas, joka oli tuomittu pedofiliasta, vaati itseään kutsuttavan naiseksi. Melle käytti sanaa ”herra” keskustellessaan lääkärin kanssa potilaan hoidosta. Tämä johti välittömään raivonpurkaukseen potilaalta, joka alkoi solvata tummaihoista Melleä ulkonäköön ja etniseen taustaan liittyvin sanoin, ja lopulta uhkasi häntä myös fyysisesti.
Sairaalan ratkaisu: rangaistus ainoastaan uhrille
Tapauksen jälkeen Epsom ja St. Helier -sairaalapiiri aloitti sisäisen tutkinnan, jossa painopiste ei ollut potilaan uhkaavassa käytöksessä tai rasistisessa käytöksessä, vaan hoitajan ”väärässä sukupuolittamisessa”. Melle sai kirjallisen varoituksen ja hänet siirrettiin toiselle osastolle ja hänen nimensä poistettiin sairaalan sisäisestä järjestelmästä. Tämä vaikeutti hänen mahdollisuuksiaan hakea lisävuoroja ja vaikutti rajoittavasti hänen tuloihinsa.
Lisäksi Mellen uskonnollisia näkemyksiä pidettiin uhkana monimuotoisuudelle. Hänet myös ilmoitettiin viranomaisille potentiaalisena riskinä. Sen sijaan potilaan käytöstä ei raportoitu lainkaan kurinpidollisesti.
— Viesti jonka olen saanut on selvä: Minun odotetaan suvaitsevan rasismia, kieltävän biologinen todellisuus ja vaientavan syvälle juurtuvan kristillisen uskoni, Melle sanoi myöhemmin.
Tukimyrsky ja oikeustaistelu
Mellen tapaus on herättänyt laajaa huomiota Britanniassa ja saanut tuekseen muun muassa kirjailija J.K. Rowlingin ja konservatiivipoliitikko Kemi Badenochin, jotka ovat tuominneet sairaalan toiminnan. Christian Legal Centre tukee nyt Melleä oikeudellisessa prosessissa, jossa vedotaan syrjintään, häirintään ja uskonnonvapauden loukkaukseen.
Aluksi Melle sai tukea kollegoiltaan, mutta sairaalan johdon toimet johtivat siihen, että avoin keskustelu asiasta tukahdutettiin nopeasti.
Melle kokee tulleensa kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti ja kertoo olevansa ”musertunut” tilanteesta. Hän on ryhtynyt oikeustoimiin sairaalaa vastaan, syyttäen työnantajaansa syrjinnästä ja ihmisoikeusloukkauksista.Hän kokee itsensä maalitauluksi, vaikka todellisuudessa oli itse tilanteessa uhri.
— Olen musertunut. Olin vaarassa, mutta minä olin se, jota rangaistiin. Sitäkö kutsutaan oikeudenmukaisuudeksi?” Melle ihmettelee.