Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

 

Vaasan kirkko. Kuva: Sari Savela

Vaasan suomalainen seurakunta lopettaa sateenkaarimessut, joita järjestetty yhteistyössä Vaasan Setan kanssa.

”Vaasan suomalaisen seurakunnan toiminta on kaikille avointa ja turvallista toimintaa. Seurakunnan toiminnassa sitoudutaan kirkon linjauksiin ja jumalanpalveluselämän järjestykseen. Sateenkaarimessuja perustellaan usein turvallisen tilan tarpeella. Seurakunnan tulee olla sitä kaikille ja jos muuta ilmenee, epäasialliseen toimintaan on puututtava. Sateenkaariväki on tervetullut seurakunnan toimintaan”, seurakunnan verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa todetaan.

 

”On vakiintunut käytäntö, että Vaasan suomalainen seurakunta ei ole sateenkaarimessujen järjestäjä eli Vaasan suomalaisen seurakunnan linja ei ole tosiasiallisesti muuttunut. Vaasan ruotsalainen seurakunta jatkaa edelleen kaksikielisten sateenkaarimessujen järjestämistä.”

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.

Joulukuussa 2023 valitun kirkkoherra Teijo Peltolan mukaan hänen edeltäjänsä aikana on toteutettu sateenkaarimessu kahdesti yhteistyössä Vaasan Seta ry:n kanssa.

”Olen linjannut, että työntekijät voivat olla edelleen mukana ruotsalaisen seurakunnan sateenkaarimessussa huolehtien kuitenkin siitä, että heidän työmääränsä pysyy kohtuullisena. Kirkkoherrana vastaan seurakunnan jumalanpalveluselämästä. Pysyttäydyn samassa linjassa edeltäjäni kanssa myös siinä, että messuissa tulee noudattaa kirkkovuoden mukaisia liturgisia värejä”, Peltola toteaa.

 

Hänen mukaansa minkäänlaista yhteistyösopimusta tai hallinnollista päätöstä säännöllisestä jumalanpalvelusyhteistyöstä Vaasan Seta ry:n kanssa ei ole ollut.

”Millään yhdistyksellä ei ole subjektiivista oikeutta vaatia seurakuntaa järjestämään jumalanpalveluksia heidän kanssaan”, Peltola linjaa.

”Olemme erittäin pettyneitä Vaasan suomalaisen seurakunnan päätökseen lopettaa yhteistyö Vaasan Seta ry:n kanssa”, todetaan Vaasan Setan Facebook-sivuilla.

Kirkkoherra Peltola kertoo tiedotteessa, että asiasta on keskusteltu työyhteisössä ja että seurakuntaneuvostoa ja tuomiokapitulia on tiedotettu Vaasan Seta ry:n kanssa käydyistä keskusteluista.