Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Vaatiko Houstonin kaupunki saarnoja ennakkosensuuriin?

 

Kuva: Wikimedia Commons

Houstonin kaupunki on vaatinut viideltä kaupungissa vaikuttavalta pastorilta nähtäväksi ”kaikkia puheita, esityksiä tai saarnoja”, jotka liittyvät jollain tavalla homoseksuaalisuuteen, sukupuoli-identiteettiin, kaupungin pormestariin Annise Parkeriin tai kiisteltyyn HERO-asetukseen. Vaatimus koskee pastorien valmistelemaa, pitämää, muokkaamaa tai hyväksymää materiaalia.

Pastoreille osoitettu vaatimus on herättänyt Yhdysvalloissa maanlaajaa huomiota, ja muun muassa lukuisat näkyvät evankelikaaliset vaikuttajat, kuten Eric Metaxas ja John Piper ovat ottaneet siihen kantaa.

– Houstonin pormestarin toimet tarkoittavat, että tietty rajapyykki on ylitetty uskonnonvapauden suhteen. Herääkö kirkko? Metaxas kysyy Twitterissä.

Avainmedia ilmainen (vkot 48-49)

Tapauksen taustalla on poliittinen kiista Houstonin politiikassa. Kaupungin johto on vienyt läpi esimerkiksi seksuaalivähemmistöjä koskevan ns. HERO-asetuksen (Houston Equal Rights Ordinance), joka muun muassa antaa transsukupuolisiksi itsensä määritteleville henkilöille oikeuden käyttää sekä miesten että naisten julkisia WC-tiloja.

Muun muassa monet seurakunnat ja pastorit ovat asettuneet vastustamaan asetusta, koska se heidän mielestään on altis väärinkäytöksille.

Asetus pyrittiin kaatamaan nimien keräyksellä, jota kaupungin johto ei kuitenkaan hyväksynyt päteväksi. Pastorien muodostama ryhmä on tämän vuoksi nostanut oikeusjutun, johon liittyen kaupungille työskentelevät asianajajat esittivät kohun nostattaneen vaatimuksen saarnojen luovuttamisesta viranomaisille.

Pormestari perääntyy, ainakin vähän

Pormestari Parker on ehtinyt perääntyä jonkin verran vaatimuksesta. Hän toteaa Houston Chroniclen haastattelussa, että vaatimus valmisteltiin ulkopuolisten lakimiesten toimesta ja ”oli ilman muuta liian laaja”.

Tämä ei kuitenkaan ole tyydyttänyt kaikkia. Texasin oikeusministeri Greg Abbottin mukaan kaupunki on joka tapauksessa vastuussa kyseisten asianajajien vaatimuksesta.

– Toimenne ovat suora hyökkäys perustuslain takaamaa uskonnonvapautta kohtaan, Abbott sanoo poikkeuksellisen suorasanaisessa kirjeessään Houstonin kaupungin johtavalle lakimiehelle.

Kävipä vaatimukselle kuinka vain, joidenkin mielestä vahinko on jo tapahtunut.

– Episodin opetus on tämä: jos haluat välttää vaikeuksia, älä tee poliittisesti latautuneita lausuntoja sellaisista uskonnollisista vakamuksista, joita hallinto ei hyväksy, edes yksityisessä tapaamisessa tai kirkossa, Mark Movsesian kirjoittaa First Things-lehden blogissaan.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie