Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Vainotuista valdolaisista kertova tv-sarja haastaa pohtimaan myös omaa uskoa

 
Kuvakaappaus, jossa mies puhuu historiallisessa miljöössä, paperi edessään.

Valdolaiset-sarjan tuottaja Erkki Salo kädessään vuonna 1320 roviolla poltetun Agnes Francoun inkvisitiopöytäkirjan kopio. Kuva on Ranskan Colliouresta, Agneksen syntyseudulta. Kuvakaappaus tv-ohjelmasta.

Tänä syksynä nähdään televisiossa kymmenosainen dokumenttisarja Valdolaiset – suuri sankaritarina, joka kertoo historian vainotuimmasta kirkkokunnasta.

Valdolaisten selviytymistarinasta kertova, visuaalisesti näyttävä tuotanto käy noin sadalla alkuperäisellä, kirkkokuntaan liittyvällä paikalla eteläisessä Euroopassa. Sarja tutustuttaa esiprotestanttiseen uskovien joukkoon ja herätysliikkeeseen, joka kesti liki 900 vuotta vainoja vuoristoseuduilla.

Valdolaiset käänsivät ja levittivät Raamattua kansankielellä alueilla, joilla sittemmin puhkesi reformaatio. Katolinen kirkko ja erityisesti katolilaiset vallanpitäjät ottivat ryhmän hampaisiinsa sadoiksi vuosiksi.

IK-opisto neliöb. 21.10.-3.11.

Sansan varainhankintapäällikkö Erkki Salon ja hänen vaimonsa, hammaslääkäri Tarja Salon tuottamassa sarjassa tutustutaan keskiajan yleiseen ilmapiiriin, inkvisitiopöytäkirjoihin ja ihmiskohtaloihin. Inkvisitio, toisuskoisten systemaattinen vaino ja Marian palvonta kulkivat usein käsi kädessä. Yksi vainojen syy oli myös vallanpitäjien yhtenäistämistarve periaatteen ”kenen maa, sen uskonto” mukaan.

Valdolaisista kertovaa sarjaa voi katsoa historia- tai matkailuohjelmana, mutta se haastaa myös katsojan omaa hengellistä elämää.

– Moni uskon ja uskonnon väliseen eroon liittyvä kysymys saa vastauksia. Sarja kutsuu myös pohtimaan, kuinka kestämme pieniä tai suuria vaikeuksia, Erkki Salo sanoo.

Valdolaiset – suuri sankaritarina alkaa TV7:ssä perjantaina 25.8. kello 19. Sarjan käsikirjoituksesta muokattu e-kirja tulee saataville osoitteeseen valdolaiset.fi.

 
Sansa artikkeliban.1.5.- MJa