Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Väkivaltaisen hyökkäyksen uhriksi joutunut sudanilainen pastori vangittiin

 
Näkymä sudanin kylästä

Jos joutuisit väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi, odottaisit varmasti viranomaisten auttavan sinua.

Sudanilainen pastori joutui väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi. Kun hän ilmoitti tapauksesta, hänet vangittiin. Tämä on yksi esimerkki Sudanin vainotilanteen pahenemisesta. Sudanissa oltiin jo otettu pieniä askelia kohti uskonnonvapautta.

Jos joutuisit väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi, odottaisit varmasti viranomaisten auttavan sinua. Pastori Stefanous Adil Kajon kohdalla lopputulos oli erilainen. Hän joutui hyökkäyksen kohteeksi kesken jumalanpalveluksen ja ilmoitti tapauksesta poliisille. Tämän seurauksena sekä hänet että hänen vainoajansa tuomittiin.

Sudanin tilanteessa oli jo hieman merkkejä paremmasta. Tämä rohkaisi sudanilaisia kristittyjä, mutta pastori Stefanouksen kokemuksen kaltaisten tapausten johdosta edistys ottaa takapakkia.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Jos joutuisit väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi, odottaisit varmasti viranomaisten auttavan sinua.

Pastori Stefanous Adil Kajon

Vangittuna hyökkäyksen uhriksi joutumisesta

Pastori Stefanous oli huhtikuussa pitämässä jumalanpalvelusta Geziran alueella olevassa yhteisössään, kun Ibrahim Kodi -niminen mies tunkeutui rakennukseen ja hyökkäsi pastoria vastaan. Pian kaksi muuta miestä liittyi hyökkäykseen. Pastori Stefanous ja kaksi naispuolista seurakuntalaista loukkaantui. Hyökkääjät tuhosivat Raamattuja ja tuoleja.

Uhrit menivät tekemään rikosilmoitusta, mutta poliisi reagoi tilanteeseen syyttämällä sekä pastori Stefanousta että hyökkääjä Kodia “rauhan häiritsemisestä”. Syyte ei ole lievä ja pastori Stefanous tuomittiinkin kuukaudeksi vankilaan – vain jouduttuaan hyökkäyksen kohteeksi!

Kristittyjä yritetään estää kokoontumasta

Pastori Stefanouksen johtama seurakunta on aiemminkin joutunut vainon kohteeksi. Paikallinen katolinen kirkko omistaa seurakuntatilan, ja tästä syystä muutkin uskonnolliset ryhmät (kristityt ja muslimit) voivat käyttää tilaa kokoontumisissaan. Paikalliset muslimit ovat kuitenkin toistuvasti yrittäneet estää kristittyjä käyttämästä tilaa. Muslimit ovat häirinneet seurakunnan toimintaa muun muassa laittamalla kirkon oveen riippulukkoja sekä kritisoimalla pastoria ja seurakuntaa rakennuksen ulkopuolelle tuomiensa kovaäänisten välityksellä.

Helmikuussa ääri-islamistiryhmittymä laittoi rakennuksen oveen ilmoituksen, jonka mukaan kaikki toiminta rakennuksessa oli kiellettyä ja jossa ryhmä uhkasi käyttää voimakeinoja kokoontumisia jatkaville. Seurakunnan jäsenet jatkoivat kuitenkin kokoontumisia, ja kaksi pastoria pidätettiin. Useita tunteja kestäneiden kuulustelujen jälkeen poliisit kuitenkin vapauttivat heidät. Pastorit pyysivät paikallista viranomaista puuttumaan tilanteeseen, mutta hän kieltäytyi ja avun sijaan siirtyi tilanteessa pastoreita vastaan.

Sudanin tilanteen lannistava muutos

Sudan on WWL-sijalla 13 ja tilanne oli paranemaan päin. Sudanilaiset kristityt ja maan tilanteen tuntevat asiantuntijat ovat kuitenkin huolestuneita tilanteen pahenemisesta. Sudanin kristityt olivat jo alkaneet varovaisesti unelmoida maasta, jossa he saisivat tunnustaa uskoaan vapaasti. He ovat kuitenkin joutuneet katsomaan unelmiensa murskautuvan, kun Sudanin armeija on nimittänyt entisen presidentin Omar al-Bashirin tukijoita uudelleen virkoihinsa. Armeija kaappasi vallan viime lokakuussa, minkä seurauksena Sudanissa aiemmin alkanut muutos kohti siviilihallintoa kääntyi ylösalaisin ja 30 vuotta jatkunut armeijadiktatuuri palasi valtaan.

Sudanin seurakunnat ovat joutuneet lisääntyvän häirinnän kohteeksi hallinnon tukemien ryhmittymien taholta. Viime kuussa erään oikeudenkäynnin seurauksena pääkaupunki Khartumin lähistöllä oleva evankelinen kirkkorakennus määrättiin purettavaksi.

YK:n erityislähettiläs Sudanissa, Volker Perthes, kertoi maan tilanteesta seuraavasti: “Sudan on liukumassa kohti taloudellista ja turvallisuustilanteen romahdusta ja näin ollen kohti merkittävää humanitaarista kärsimystä.” Maailman ruokaohjelman arvion mukaan lähes puolet Sudanin väestöstä joutuu näkemään nälkää tämän vuoden aikana. Arvio on kaksinkertainen viime vuoden tilanteeseen verrattuna. Tilanteen johdosta maan sisäinen levottomuus sekä paine kristittyjä kohtaan tulee pahenemaan.

 

Kuuntele podcast

 

Katso video

https://youtu.be/xsZIdq6uuks

Lue lisää vainottujen kristittyjen tilanteesta Sudanissa.

 
Lahjoita A