Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Vakuutusyhtiö ei vaadi Ylivieskan kirkonpolttajalta korvauksia

 

Ylivieskan vuonna 1786 valmistunut puukirkko tuhoutui täysin tuhopoltossa maaliskuussa 2016. Palon raunioista löytyi kuitenkin kirkonkellot jokseenkin ehjinä. Kuva: Ylivieskan seurakunta/Eveliina Pylväs

Vakuutusyhtiö If maksoi Ylivieskan seurakunnalle korvauksia kuusi miljoonaa euroa viime vuonna tapahtuneesta kirkkopalosta. Kirkon polttaja ei kuitenkaan joudu maksamaan mitään.

Ylivieskan puukirkko poltettiin 26.3.2016. Ylivieska-Raahen käräjäoikeus tuomitsi polton tunnustaneen miehen törkeästä tuhotyöstä. Hänelle ei kuitenkaan määrätty rangaistusta, koska hänet todettiin syyntakeettomaksi. Hänet kuitenkin määrättiin sairaalaan hoitoon. Mielentilatutkimuksen mukaan mies sairastaa paranoidista skitsofreniaa.

Syyntakeettomaksi toteaminen ei poista automaattisesti henkilön mahdollista vahingonkorvausvastuuta.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

– Syyntakeettomuus voi kuitenkin alentaa korvauksia. Se harkitaan tapauskohtaisesti oikeudessa. Kaikki on mahdollista nollan ja täyden korvauksen välillä, sanoo rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Helsingin Sanomille.

Ifin korvausjohtaja Brita Palmn mukaan vahingonkorvausvaatimus ei luultavasti johtaisi mihinkään. Tapaus on poikkeuksellinen, koska aijemmin kirkonpolttajat on määrätty maksamaan miljoonien korvaukset. Esimerkiksi Porvoon tuomiokirkon sytyttäjä määrättiin maksamaan Ifille lähes 4,3 miljoonan korvaukset. Vuonna 1997 palanut Tyrvään keskiaikaisen Pyhän Olavin kirkon palon sytyttäjälle taas määrättiin maksettavaksi noin miljoonan euron vahingonkorvaukset.

Ylivieskan kirkkoneuvosto on päättänyt sijoittaa seurakunnan saamat vakuutusrahat. Kirkkoneuvosto hyväksyi  korvauksen sijoittamisehdotuksen kokouksessaan kesäkuun lopulla. Salkkuehdotus sisältää esimerkiksi tontti- ja metsärahaston. Tärkein kriteeri sijoituksien valinnoissa on alhainen riskitaso.