Kriisin keskellä ukrainalaiset etsivät lohtua Raamatusta. Tarvitaan henkistä ja hengellistä tukea mielen tasapainon palauttamiseen. Pipliaseurat tukevat pakolaisia Ukrainassa ja sen lähimaissa.
Venäjän aloittaman hyökkäyksen keskellä ukrainalaiset rukoilevat ja lukevat Psalmia 31 joka päivä. Kirkkojen, seurakuntien ja niiden työntekijöiden rooli muodostuu tärkeäksi, kun ne kutsuvat ihmisiä lohdutuksen äärelle. Ihmiset ovat joutuneet koville, nähneet ja kokeneet asioita, jotka vaikuttavat psyykeen pahimmassa tapauksessa koko loppuelämän ajan.
Tarvitaan sielunhoitoa ja psykososiaalista tukea, aktiivista työtä henkisen tasapainon palauttamiseen.
Mitä on sielunhoidollinen kriisityö?
Pipliaseurojen käyttämää sielunhoidollisen kriisityön menetelmää käytetään maailmanlaajuisesti ja se on käännetty paikallisiin kulttuuriympäristöihin yli 150 kielelle. Ukrainassa sielunhoidollista kriisityötä on tehty jo kauan ennen tänä keväänä puhjennutta sotaa.
– Sielunhoidollinen kriisityö on lempeä tapa kohdata traumatisoituneita ihmisiä. Olen nähnyt tämän eri puolilla maailmaa ja tutkinut, miten menetelmää käytettiin Ukrainassa, kun kävin siellä syksyllä 2021, kertoo Synne Garff, varainhankinnan ja kansainvälisen työn johtaja Tanskan Pipliaseurasta.
Sielunhoidollinen kriisityö on menetelmä, joka hoitaa särkyneitä sydämiä ja sieluja. Se on tarkoitettu traumatisoituneille ihmisille, jotka ovat uskonnollisia. Siinä käytetään psykologisia työkaluja ja Raamattua, erityisesti evankeliumeja. Menetelmän taustalla on Amerikan Pipliaseuran Trauma Healing institute.
– Menetelmää on tutkittu ja todettu, että pienryhmään osallistuneiden traumaperäinen stressireaktio lieventyi ja he kokivat syvempää yhteyttä Jumalaan vielä kuukausienkin päästä ohjelman päättymisestä, Rebecca Taguma Trauma Healing institutesta kertoo.
Uskolla on suuri merkitys ihmisen toipumiselle ja kyvylle katsoa eteenpäin. Usko Raamatun lupauksiin Jumalan huolenpidosta tuo toivoa, joka kantaa pimeimpien hetkien keskellä.
Miten työtä konkreettisesti tehdään?
Tähän mennessä ukrainankielisiä opaskirjoja on painettu 70 000 kappaletta, ja niitä on jaeltu eri puolille Eurooppaa. Beyond Disaster (Katastrofista eteenpäin) -opas tarjoaa kriisissä olevalle välineitä mielen rauhoittamiseen ja paranemisprosessin aloittamiseen Raamattuun pohjautuen.
Erityisesti nuorille ja perheille tarkoitettuja materiaaleja on myös olemassa, mutta niitä pitää vielä kääntää ja sovittaa paikallisiin olosuhteisiin ennen painamista.
– Ukrainan Pipliaseuralla on vahvaa kokemusta sielunhoidollisesta kriisityöstä. Tällä hetkellä on käytössä kriisimateriaali nimeltä crisis response, joka sopii parhaiten toimintaan kriisin välittömässä läheisyydessä. Heillä on suunnitelmia aloittaa pitkäaikaisempaa sielunhoidollista kriisityötä, kun maa siirtyy toipumisvaiheeseen, Taguma kertoo.
Myös Raamattuja, Uusia testamentteja ja Johanneksen evankeliumeja painetaan parhaillaan lisää, niin ukrainaksi kuin venäjäksikin.
Arki on tärkeää erityisesti lapsille
Sinikantinen lastenraamattu löytyy lähes jokaisesta kristitystä kodista Ukrainassa. Sitä on jaettu pakoon lähteneille perheille, jotta tutut tarinat omalla kielellä seuraavat mukana uuteen, tuntemattomaan asuinpaikkaan. Arjen rutiinit ovat tärkeässä roolissa pakolaislasten hyvinvoinnissa. Tutun Lastenraamatun tarinat tuovat turvaa.
Pipliaseurat jatkavat työtään ukrainalaisten parissa niin Ukrainassa kuin sen lähivaltioissakin, mihin miljoonat ovat paenneet.